Kolašin: Vraćaju radnike da ih ponovo otpuste?

Vrhovni sud potvrdio da je bivša kolašinska vlast zakonito otpustila 22 radnika
200 pregleda 4 komentar(a)
Kolašin, Foto: Vijesti
Kolašin, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.10.2018. 06:14h

Načelnim pravnim stavom Vrhovni sud (VS) potvrdio je da je bivša kolašinska izvršna vlast postupila u skladu sa zakonom kada je prije tri godine, obavještenjem o prestanku angažmana, poslala kući 22 radnika lokalne uprave.

Riječ je o radnicima koji nijesu zaposleni u skladu sa zakonom, odnosno bez oglasa. I prije i poslije stava Vrhovnog suda, Upravni sud je za jedan broj radnika otpuštenih na taj način donio presude, prema kojima bi trebalo da budu vraćeni na posao.

“Stupanje na rad državnog službenika, odnosno, namještenika na osnovu rješenja starješine organa, bez prethodno rapisanog oglasa, odnosno konkursa i sprovedenog, zakonom propisanog, postupka zasnivanja radnog odnosa, predstavlja nedostatak koji je takve prirode da isključuje i samo postojanje radnog odnosa “, piše u načelnom pravnom stavu VS, koji nije obavezujući.

Zbog toga, kako se navodi, “ne stoji obaveza na starješni državnog organa za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa, pa takav rad može prestati saopštenjem, kako pisanim, tako i usmenim”. Aktuelna kolašinska vlast, koju čine DPS, Grupa birača (GB) i SD, čiji su predstavnici do sada više puta obećavali povratak “nezakonito otpuštenih radnika na posao” nema mnogo izbora u novonastaloj situaciji.

Jedan od načina da riješe situaciju je da uvaže stav VS, a na taj način bi izbjegli vraćanje bivših radnika na posao, kao i obavezu da im isplate zarade za minule tri godine, uvećane za troškove sudskih postupka. Ukoliko, pak, odluče da ispune predizborna obećanja i vrate bivše radnike na radna mjesta doći će u situaciju da, osim što će, prema nekim procjenama, potrošiti nekoliko stotina hiljada eura novca građana, iste te radnike ubrzo poslati ponovo kućama. Naime, u lokalnoj upravi, prema važećoj sistematizaciji, nema mjesta za njih. U tom slučaju uslijedili bi otkazi, ali uz otpremnine.

Aktuelna vlast nema problem sa radom bivše vlasti, već, kako je potvrdio i VS, sa sopstvenim nezakonitim radom u prethodnom mandatu. Sada imaju i dodatni problem jer su godinama obmanjivali i zaposlene i građane po ovom pitanju, kazao je odbornik SDP-a Bojan Zeković

Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića “Vijestima” nije konkretno odgvoreno da li će poštovati stav VS ili će ipak vratiti bivše radnike lokalne uprave na posao.

“Sa puno profesionalnosti i uvažavanja zakonskih normi ćemo narednih dana pratiti sve nove detalje koje je donio ovaj načelni pravni stav. Odnos razumijevanja prema radnicima i njihovim problemima je nešto što će nama uvijek biti u prvom planu.To smo dokazali do sada i siguran sam da će tako biti i dalje”, kazao je Bulatović.

Prvi korak kolašinske izvršne vasti je komunukacija sa VS, uz argumentaciju da su radnici dobijali rješenja o radnom odnosu o godišnjim odmorima i bili zaposleni. To je saopšteno poslije sastanka bivših radnika sa predsjednikom Opštine.

Bonus video: