Marković: Vojska je garant sigurnosti i bezbjednosti

„Možemo biti ponosni sa onim što smo uradili na reformi naše vojske i njenom pozicioniranju, opremanju i jačanju njenog ukupnog potencijala“, kazao je premijer
809 pregleda 4 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Vojska Crne Gore (VCG) garant je sigurnosti i bezbjednosti države, kao i oslonac građanima za svaku njihovu potrebu, ocijenio je premijer Duško Marković.

Vlada je danas usvojila Izvještaj o stanju u VCG za prošlu godinu.

Kako je saopšteno nakon sjednice, konstatovano je da su izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija NATO standarda, kao i učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama bili prioriteti Vojske u prošloj godini.

„Na ovaj način pripadnici Vojske doprinijeli su ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore – integracije u evropske i evroatlantske organizacije“, navodi se u saopštenju.

Marković je kazao da je VCG garant sigurnosti i bezbjednosti zemlje, kao i oslonac građanima za svaku njihovu potrebu.

„Možemo biti ponosni sa onim što smo uradili na reformi naše vojske i njenom pozicioniranju, opremanju i jačanju njenog ukupnog potencijala“, kazao je Marković, istakavši da je Crna Gora kroz cijeli institucionalni kapacitet pokazala da doprinosi vrijednostima na kojima počiva NATO.

On je dodao da je u narednom periodu, uz modernizaciju vojske, važno intenzivirati zanavljanje i nabavku nove opreme za policiju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore.

“Radi usaglašavanja sa Zakonom o državnoj upravi i ubrzavanja procedure izdavanja dozvole za pristup tajnim podacima za zaposlene u Ministarstvu odbrane i VCG, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka“, navodi se u saopštenju.

Usvojen je Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u prošloj godini.

„Prilikom predstavljanja Izvještaja navedeno je da se primjena Zakona u prošloj godini ocijenjuje pozitivnom, javna okupljanja i javne priredbe su protekli bez narušavanja javnog reda i mira, a policijski službenici su prilikom obezbjeđivanja postupali u skladu sa zakonom“, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: