Đukanović nije prijavio ni imovinu, ni radove u Kočanima

MANS u inicijativi tvrdi da je predsjednik kao javni funkcioner bio dužan da navede potpune i tačne podatke o imovini u nikšićkom naselju i da prijavi uvećanje, što nije učinio
15711 pregleda 24 komentar(a)
U katastru “ruševine” i livade, u stvarnosti kuće i vile: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
U katastru “ruševine” i livade, u stvarnosti kuće i vile: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.03.2019. 07:51h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) inicijativu za pokretanje postupka protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića jer nije prijavio uvećanje imovine u mjestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

Inicijativa je uslijedila nakon istraživanja “Vijesti” koje je pokazalo da dvije od tri Đukanovićeve kuće u Kočanima nisu prijavljene ASK-u.

“Vijesti” su nedavno objavile da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanimaa nisu prijavljene i da ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, ASK, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti se, međutim, jasno vide na snimcima iz vazduha koji su dostavljeni “Vijestima”.

Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli sagradio je i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

Na porodičnoj imovini, dijelu koji se i dalje vodi na predsjednikovog oca, koji je preminuo 2010, sagrađena je i spratna kuća, ali ni o tom objektu ne postoji evidencija u Upravi za nekretnine. Dodatno, u dijelu imanja koji se graniči sa mini zaobilaznicom Nikšić, u toku su građevinski radovi. Sva zemlja sa tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića je, kako se to vidi na snimku, ograđena kao cjelina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama.

“Uprkos jasnom postojanju uređenih objekata, Đukanović je katastru i agenciji prijavio da u Nikšiću posjeduje tri parcele ukupne površine od skoro hiljadu i po kvadrata, a da na najvećoj od njih od 800 kvadratnih metara, posjeduje ‘dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta’, površine od 30 i 40 kvadrata, koje je stekao kupovinom. Ipak, na licu mjesta jasno se vidi da se ne radi o ruševinama već o potpuno uređenim i funkcionalnim objektima, koji su znatno veći nego što je to prijavljeno”, navodi se u inicijativi koju je MANS juče uputio ASK.

Snimci sa Google Earth servisa pokazuju i da na spornim parcelama do 2016. godine nije bilo ničeg osim “ruševina raznog objekta“, koje su do tada bile okružene zelenilom. To, kako se navodi u MANS-ovoj inicijativi nadležnima, “implicira da je Đukanović izvodio radove na proširivanju i uvećanju svoje imovine u posljednje tri godine”.

Iz MANS-a su i ranije saopštili da objekti na imovini predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegove porodice u Kočanima nisu mogli nastati preko noći, te da je teško povjerovati i da je neko uzurpirao njegovu imovinu i mimo njegovog znanja sagradio ono što su “Vijesti” otkrile da se nalazi tamo. Kazali su i da su radovi na porodičnom imanju Đukanovića morali biti prijavljeni, što nije slučaj.

“Obim i vrsta radova koji su izvedeni, prema snimku sa terena, obavezuju onoga ko ih izvodi da ih prijavi nadležnim organima i identifikuje se kao investitor, dobije građevinsku dozvolu, prijavi početak radova i sve ono što zakon nalaže”, saopštili su ranije iz MANS-a.

“Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, prethodno premijer, a sada predsjednik Crne Gore je kao javni funkcioner bio dužan da navede potpune i tačne podatke o imovini u naselju Kočani, kao i da prijavi uvećanje, i to najkasnije 30 dana od nastanka promjene. Kako to očigledno nije uradio, očekujemo od ASK da ispoštuje zakon za čije je sprovođenje nadležna, i da pokrene postupak”, navode iz te nevladine organizacije.

Iz ASK, ali ni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o gradnji i neprijavljenoj imovini predsjednika nedaleko od jezera Krupac. Na pitanja “Vijesti” o imovini u Kočanima nije odgovarao ni Đukanović.

Jučerašnja inicijativa je druga koju je ovog mjeseca MANS podnio ASK protiv predsjednika Crne Gore. Početkom marta, iz te NVO su tražili pokretanje postupka jer Đukanović nije prijavio uvećanje imovine u vidu 17 hiljada eura kojim je platio dug sa kartice Atlas banke, a koje mu je navodno obezbijedio sin Blažo Đukanović.

Prethodno, podsjećaju iz MANS-a, ASK je odbila da se bavi time što Đukanović nije prijavio poklon od Atlas banke u vidu pokrivenog duga na kartici od skoro 17 hiljada eura, koji je plaćen iz aktive banke, tumačeći da to nije poklon.

Zbog takvog postupanja Agencije, MANS je protiv njenog direktora Sretena Radonjića, početkom februara podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: