Ministarstvo će podržati gradnju vrtića na novoj lokaciji koju je predložila Opština Bar

U Građanskoj inicijativi zadovoljni, još nemaju sve potrebne informacije
2553 pregleda 4 komentar(a)
“Krugovi” čekaju nove čemprese, nađena nova lokacija za vrtić, Foto: Arhiva
“Krugovi” čekaju nove čemprese, nađena nova lokacija za vrtić, Foto: Arhiva

Ministarstvo prosvjete podržaće gradnju vrtića na novoj lokaciji koju je juče Vladi predložila Opština Bar, pozivajući lokalnu vlast da stvori prostorno-planske i druge pretpostavke za gradnju, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz tog resora.

Opština Bar juče je Vladi uputila predlog nove lokacije za izgradnju vrtića, koja bi, kako navode, mogla da odgovori svim potrebama.

Ako predlog bude prihvaćen, vrtić bi trebalo da bude sagrađen u blizini Srednje stručne, nekadašnje Poljoprivredne škole.

Proceduru za određivanje alternativnih lokacija za vrtić, kako bi novi projekat izgradnje predškolske ustanove u Baru mogao biti pokrenut što prije, pokrenuo je predsjednik opštine Dušan Raičević, nakon odluke premijera Duška Markovića da se obustavi gradnja vrtića na ranijoj lokaciji - dvorištu Gimnazije “Niko Rolović”. Ova odluka Markovića uslijedila je poslije višesedmičnih protesta građana, nakon što je na tom prostoru posječeno više od 90 čempresa. On je tada obećao i da će biti uređena lokacija i zasađena nova stabla.

“...Opština je uradila analizu planske dokumentacije, vodeći računa prvenstveno o komunalnoj opremljenosti i vlasničkoj strukturi potencijalnih lokacija, u cilju skraćenja administrativnih procedura potrebnih za realizaciju projekta. Lokacija koja bi mogla da odgovori svim potrebama za izgradnju vrtića nalazi se u zahvatu DUP-a ‘Topolica-Bjeliši’, gdje su planom definisane dvije urbanističke parcele površine 6.340 metara kvadratnih”, stoji u saopštenju barske Opštine.

Dodali su i da su juče sa glavnim državnim arhitektom Dušanom Vuksanovićem i pomoćnicom direktora za pripremu investicionih projekata u Upravi javnih radova, Majom Đurović, obišli taj prostor, radi upoznavanja sa postojećim stanjem i planskim parametrima lokacije.

Barane raduje ova vijest, iako još nemaju sve potrebne informacije.

"Radujemo se što je procedura pronalaženja nove lokacije pokrenuta u pristojnom roku, što je dokaz da je ovakvo postupanje i rješavanje situacije bilo moguće i na samom početku, nakon pokretanja inicijative... Predsjednik Opštine Bar uputio je dopis Građanskoj inicijativi (GI) sa pozivom za zajednički obilazak nove lokacije, što ćemo naravno prihvatiti i time dati svoj doprinos u cilju rješavanja ovog pitanja”, kazala je “Vijestima” Nikoleta Pavićević iz GI

Arhitekta Goran Janković, učesnik protesta od prvog dana, istakao je prije svega da je potez Opštine “uslijedio možda i prije nego što je iko očekivao”. Dodao je da su u Opštini “vjerovatno željeli da izbjegnu da Građanska inicijativa ponovo krene sa pritiskom”.

Ističući da govori iz ugla struke, Janković napominje da u ovom trenutku nema dovoljno preciznih podataka o kojim se tačno parcelama radi, te da zbog toga može da govori samo na nivou principa.

“Što se tiče lokacije za koju saznajemo da je u blizini Srednje stručne, odnosno bivše Poljoprivredne škole, u dilemi sam zato što je dopunama DUP-a iz 2016. na tom prostoru predviđeno stanovanje velike gustine... Ako je to u pitanju, ovdje bi se morala raditi izmjena DUP-a, a ako već moramo da radimo izmjenu, zašto da se to ne uradi zbog prvobitno planirane lokacije kod sportske sale. Tu se, onda, otvaraju pitanja šta je sa PUP-om. Ako je razmatrana i lokacija kod sportske sale, smatram da bi to bilo odlično rješenje, iako bi i tu trebalo vremena zbog izmjena DUP-a”, rekao je Janković.

Bonus video: