Mještani okolnih sela blatnjavih cipela dolaze na mermerni trg u Andrijevici

8170 pregleda 4 komentar(a)
Novi trg u Andrijevici, Foto: Tufik Softić
Novi trg u Andrijevici, Foto: Tufik Softić

Na samo nekoliko kilometra od gradskog trga u Andrijevici, koji blista nakon što je u njegovu rekonstrukciju preko Direkcije za javne radove uloženo oko milion eura, selo Talanovac ni poslije pedeset godina nema asfalt.

Dok mještani ovog i drugih potkomovskih sela uzaludno apeluju i upućuju molbe lokalnim vlastima, novac i dalje ide isključivo na ukrašavanje potpornih zidova u okolini novoizgrađenog trga.

"Mi i dalje blatnjavih cipela stižemo na gradski mermerni trg, putevima koji izgledaju kao iz srednjeg vijeka“, pričaju mještani ovih prigradskih naselja.

Uljepšano gradsko jezgro Andrijevice i dalje ima manje od hiljadu stanovnika, ali zato preostalih pet hiljada, koliko ima na teritoriji čitave opštine, živi na ruralnom području.

Mještani Talanovca zbog toga su u otvorenom pismu upućenom na adrese više ambasada u Crnoj Gori, ukazali da skoro pola vijeka čekaju da se asfaltira put koji, u dužini od svega četiri kilometara, vodi od Andrijevice do njihovih kuća.

Put ka Talanovcu

Stanovnici ovog dijela andrijevičke opštine su podsjetili da su sami još početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, sopstvenim sredstvima, izvršili proboj ovog puta i da su nakon toga uložili dosta i truda i rada da održavaju njegovu prohodnost.

Oni podsjećaju da sporni put, pored toga što ga koristi dvadesetak domaćinstava, predstavlja najkraću vezu sa repetitorima na Maležu, i da ujedno veže Andrijevicu i sva potkomovska sela sa planinom Štavna i putem koji vodi prema Trešnjeviku i Podgorici.

"Put su pravili naši djedovi i očevi. Vrlo malo pomoći imali smo od države. Tada su mnogi od nas bili djeca i nijesmo mogli ni da sanjamo da ni do današnjih dana nećemo imati asfaltni put“, pričaju mještani.

Oni su, obraćajući se stranim ambasadama, ocijenili da je nedopustivo da Vlada, umjesto za rješavanje osnovnih životnih problema, usmjerava novac poreskih obveznika za neke druge projekte.

Put ka Talanovcu bez asfalta pet decenija

"Pitamo se da li je racionalnije i preče novac poreskih obveznika usmjeravati za ukrašavanje zidova ili za asfaltiranje puteva. Tim prije kad se zna da narod odlazi iz ovog kraja zbog loše infrastrukrture. Zbog toga se i mještani Talanovca sele. Upravo zbog toga sela ostaju pusta“, poručuju mještani.

I stanovnici drugih potkomovskih sela, Košutića, Konjuha, Jošanice, Japana, Đulića, Cecuna i Kuti, ocjenjuju da lokalna vlast nije uradila ništa kad je u pitanju unapređenje saobraćajne povezanosti njihovih sela sa Andrijevicom.

Naglašavaju da je takav odnos u velikoj mjeri doprinio razvojnoj stagnaciji i sve izraženijoj migraciji stanovništva sa ovog područja.

U posebno lošem stanju nalazi se put koji od Đulića, u dužini od oko deset kilometara, vodi prema selima Cecuni i Kuti.

"Saobraćajnica ka Kutima je asfaltirana prije više decenija, ali je vremenom asfaltna podloga toliko propala tako da je na pojedinim mjestima uopšte i nema. Put se nalazi u očajnom stanju, dok je stanovnika u Kutima i Cecunima sve manje“, naglašava mještanin Cecuna David Lalić.

U ovim selima, kaže on, škole su odavno zatvorene. Zatvaranjem škola, život je ovdje počeo polako da se gasi, iako se radi o krajevima bogatim vodom, šumama i prirodnim resursima.

Mještani Košutića navode da u njihovoj mjesnoj zajednici ima preko dvadeset kilometara makadamskih puteva. Asfalt očekuju i mještani koje žive u zaseocima Čečevo, Glavica, Sevrdak i Površe.

"U potkomovskim selima ima mnogo neasfaltiranih puteva. Direkcija javnih radova i lokalna uprava minulih godina na ovom području nijesu postavili nijedan metar asfalta“, kaže predsjednik Mjesne zajednice Košutiće Mileta Đerković.

Da tako nije bilo dok Demokratska partija socijalista nije prije osam godina preuzela ovu opštinu od opozicije, nije se teško prisjetiti.

Vjerovatno još kupe prašinu u tužilačkim fiokama krivične prijave koje su tada napisane protiv opštinskih čelnika DPS i Direkcije za javne radove zbog zloupotreba državnih resursa u izbornoj kampanji i noćnih asfaltiranja seoskih sokaka i prilaza do kuća svojih glasača.

DPS je na posljednjim lokalnim izborima betonirao vlast u Andrijevici. Sada betonira trg koji blješti od mermera i neona, iz kojeg se direktno ulazi u seoske puteve koji nijesu promijenili izgled pola vijeka.

Bijeda se, tako, pokušava sakriti sjajem milionski vrijednog varoškog trga, koji će, ako se migracije nastave, biti pust.

Bonus video: