Ministarstvo prosvjete: Skoro pet miliona eura za energetsku efikasnost škola

"Izvršena je analiza potrošnje energije u objektima u kojima je izvršena ova vrsta rekonstrukcije i prema rezultatima analize ukupne uštede mogu da idu i do 60%", kazao je Šehović
803 pregleda 0 komentar(a)
Sekulić i Šehović (desno) tokom posjete resursnim centrima, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sekulić i Šehović (desno) tokom posjete resursnim centrima, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 07.03.2019. 12:05h

Ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić obišli su danas rekonstruisane resursne centre "1. jun" i "Podgorica", saopšteno je danas iz Ministarsva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da su objekti rekonstruisani u okviru projekta sa KfW bankom, te da su nakon rekonstrukcije postali energetski efikasni.

"Ukupna vrjednost investicije samo u ova dva objekta iznosila je skoro dva miliona eura", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Kako su Šehović i Sekulić saopštili, u okviru ovog projekta ukupno je pet objekata rekonstruisano i pretvoreno u energetski efikasne, a ukupna investicija u svih pet objekata je skoro pet miliona eura.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali i da je pored tih resursnih centara rekonstruisana i podgorička gimnazija za oko 1,2 miliona eura, te dvije mojkovačke škole za oko 1,7 miliona eura.

"Izvršena je analiza potrošnje energije u objektima u kojima je izvršena ova vrsta rekonstrukcije i prema rezultatima analize ukupne uštede mogu da idu i do 60%", kazao je Šehović.

"Izvedeni radovi na resursnim centrima obuhvatali su: zamjenu krovnog pokrivača sa postavljanjem termoizolacije, bravarije, instalaciju novog sistema grijanja, ugradnju liftova za potrebe osoba smanjene pokretljivosti, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, instalaciju računarske mreže, djelimičnu zamjenu podova i ostale radove", kazala je Sekulić.

Šehović je uvjeren da je rekonstrukcija ovih objekata od njih učinila mjesta gdje će se sva djeca osjećati prijatno i bezbjedno, i tvrdi da Vlada obrazovanje tretira kao prioritet, a za šta je dokaz i činjenica da će po osnovu sredstava iz budžeta i nekoliko kreditnih linija, biti generisano 50 miliona eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu.

Sekulić je rekla da su do sada kroz razne programe energetske efikasnosti rekonstruisana 54 objekta, a ukupna vrijednost svih investicija je bila oko 40 miliona eura.

Bonus video: