Nikšić: Otvoren Centar za nastavna sredstva Gete instituta

Centar, prvi u Crnoj Gori, nalazi se u okviru seminarske biblioteke Studijskog programa za njemački jezik
601 pregleda 0 komentar(a)
Danas na Filološkom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić
Danas na Filološkom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.03.2019. 17:27h

Na Filološkom fakultetu u Nikšiću otvoren je Centar za nastavna sredstva Gete instituta za učenje njemačkog jezika. Centar, prvi u Crnoj Gori, nalazi se u okviru seminarske biblioteke Studijskog programa za njemački jezik.

“Otvaranjem ovog Centra smatramo da smo uveliko doprinijeli učenju njemačkoj jezika u Crnoj Gori. To je veoma važno, jer se Crna Gora, kroz pregovore o pristupanju Evropskoj uniji obavezala da izvrši i reformu školstva, za šta su neophodni novi koncepti za usavršavanje nastave, nastavnika i studenata”, kazao je ambasador Njemačke, Robert Veber.

Direktor Jezičkog odjeljenja Gete institiuta u Beogradu, Bernad Šnajder, kazao je da takav institut postoji u 98 zemalja.

Dekan Filološkog fakulteta, Dragan Bogojević, kazao je da su amabasade Njemačke, Austrije i Gete institut iz Beograda doprinijeli da Studijski program za njemački jezik i književnost bude jedan od najprosperitetnijih programa na pomenutom fakultetu, što pokazuje broj upisanih studenata. Njemački jezik trenutno pohađa oko 120 studenata.

Rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost, Jelena Knežević, kazala je da planiraju da u okviru Centra organizuju obuku za nastavnike njemačkog jezika.

“Cilj nam je da Filološki fakultet postane jezgro gdje će se organizovati seminari koje će držati i predavači iz Njemačke”, kazala je Knežević.

Prema njenim riječima velika je potražnja za angažovajem nastavnika nemačkoj jezika, ne samo u Crnoj Gori, pa nastavnici koji su na Filološkom fakultetu završili studije predaju i u Njemačkoj i Austriji.

“U školama u Crnoj Gori zaposleno je 72 nastavnika njemačkog i vrlo je malo naših studenata koji ne rade, ako ih uopšte i ima nezaposlenih”, rekla je Knežević.

Seminarska biblioteka formirana je od darovanih knjiga Gete instituta, Njemačke akademske razmjene (DAAD) i Austrijske akademske razmjene (ÖAD) i knjiga iz privatnih donacija i donacija ambasada Njemačke i Austrije u Podgorici.

Bonus video: