Otpad i gradnja (ne)će zagaditi vodu na Starom aerodromu i Koniku

Iz inspekcije i podgoričkog Vodovoda tvrde da smeće, ali ni gradnja čitavog novog naselja, ne utiču na vodoizvorište na Ćemovskom polju
528 pregleda 0 komentar(a)
Stari aerodrom, smeće, Fidija, Foto: Čitalac reporter
Stari aerodrom, smeće, Fidija, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 08.12.2018. 20:12h

Otpad koji radnici “Fidije” zatrpavaju u prethodno iskopane rupe na gradilištu Doma za stare, u naselju Stari aerodrom, nije opasan, tvrde inspektori, a iz podgoričkog Vodovoda dodaju i da ne utiče na kvalitet vode vodoizvorišta na Ćemovskom polju. Na vodoizvorište, sa kojeg se vodom snabdijevaju Konik i Stari aerodrom, neće uticati ni izgradnja tog, ali ni drugih planiranih objekata, kojima će livada na Ćemovskom biti pretvorena u sasvim novo gradsko naselje, tvrde u Vodovodu.

Redakciji “Vijesti” nedavno su dostavljene fotografije na kojima se vidi da izvođač radova na gradilištu Doma za stare, otpad sa terena zatrpava u prethodno iskopane rupe na toj lokaciji.

Iz inspekcije su, nakon inicijative redakcije, izvršili inspekcijski nadzor i tvrde da je u pitanju manja količina komunalnog otpada, te da su radnici “Fidije” smeće odlagali u rupe kako ga vjetar ne bi raznosio po okolini.

“Na licu mjesta zatečena je iskopana rupa u kojoj je bila deponovana manja količina komunalnog otpada (kese), kao i neopasnog građevinskog otpada. Šef gradilišta je izjavio na zapisnik, da navedeni otpad privremeno deponuju u iskopanoj rupi, zbog vjetra, da se ne bi isti raznosio po krugu gradilišta”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Dom za stare prvi je u nizu objekata čija je izgradnja predviđena Detaljnim urbanističkim planom “Konik-Stari aerodrom, faza III” na zelenoj površini dijela Ćemovskog polja gdje su ranije izgrađeni sportski tereni, odnosno trening kampovi.

U zaleđu te livade nalazi se šuma, gdje su prije nekoliko godina, na inicijativu civilnog sektora i građana, uređeni trim staza, park za djecu i, zasad jedini u gradu, park za pse.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kad je DUP bio na raspravi, prije pet godina, upozoravali su da je taj prostor ranijim planovima bio predviđen za servise, skladišta i komunalne djelatnosti, te da bilo kakva izgradnja nije predviđena.

Novi plan na tom prostoru predviđa formiranje sasvim novog gradskog naselja, sa svim potrebnim centralnim sadržajima. Plan predviđa preko 10.000 stanovnika i više od 5.000 zaposlenih, izgradnju tržnog centra, centralnog stadiona Fudbalskog saveza Crne Gore, sportsko-rekreativne zone, osnovne i srednje škole, doma zdravlja...

Iz podgoričkog Vodovoda tvrde da je izgradnja Doma za stare u skladu sa “svim ekološkim standardima” i ne dovode u pitanje moguće zagađenje.

“Sve otpadne vode biće kanalisane i ispuštene u sistem fekalne kanalizacije”, kazali su iz Vodovoda.

Na pitanje o mogućem uticaju izgradnje drugih planiranih objekata na istoj lokaciji, kazali su da se “planirani objekti nalaze van zone vodoizvorišta, odnosno nizvodno od toka podzemnih voda, tako da ne postoji bojazan za uticaj na kvalitet vode sa vodoizvorišta Ćemovsko polje”.

“Imajući u vidu sve veći stepen urbanizacije ovog područja, Glavni grad će kroz projekat odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice, u toku 2019. započeti realizaciju dijela projekta, koji se odnosi na izgradnju oko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže, upravo u ovom dijelu grada (Vrela ribnička i Konik), koje se i nalaze u blizini vodoizvorišta Ćemovsko polje”, kažu iz Vodovoda, dodajući da je, kroz izgradnju budućih saobraćajnica, planirana izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije na području Starog aerodroma.

“Kroz te mjere će vodoizvorište Ćemovsko polje u svojoj široj zoni biti potpuno zaštićeno”, tvrde iz gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Bonus video: