Ozon: Rujište je potpuno pogrešan izbor za odlaganje otpada

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović, smatra da su privremene lokacije za odlaganje neselektivno sakupljenog komunalnog otpada potpuno neodrživa rješenja
79 pregleda 1 komentar(a)
rujište, deponija, Foto: Jadranka Ćetković
rujište, deponija, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.10.2014. 14:36h

Privremeno odlagalište otpada u Rujištu potpuno je pogrešan izbor, koji neće donijeti ništa dugoročno ni dobro, već samo proizvesti veće troškove za sanaciju, ocijenjeno je iz Ekološkog pokreta Ozon.

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović, smatra da su privremene lokacije za odlaganje neselektivno sakupljenog komunalnog otpada potpuno neodrživa rješenja koja, kako je naveo, samo produžavaju agoniju koja vlada u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

"Sama činjenica da je po važećem Zakonu o upravljanju otpadom privremeno deponovanje dozvoljeno samo godinu sa mogućnošću produžetka uz značajne finansijske troškove, potvrđuje da se radi o pokušaju davanja dodatnog vremena da lokalne uprave u međuvremenu pokušaju doći do održivijeg rješenja", kazao je Perović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, takav pristup se u praksi pokazao kao kontraproduktivan.

"Sada imamo situaciju da gotovo nijedno gradsko smetlište nije ispunilo uslove da bude uvedeno u zakonski kontekst ni kao privremena lokacija za odlaganje otpada, a lokalne uprave nikad čini se nijesu bile dalje od rješenja problema", smatra Perović.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje stanje na terenu gdje se, umjesto agrumentima i pouzdanim podacima, barata "nečim što bi se moglo okarakterisati kao domen fantaziranja".

"Konkretno u slučaju Rujišta, koja je lokacija do sada neopterećena otpadom, smatramo da je to potpuno pogrešan izbor koji neće donijeti dugoročno ništa dobro, već samo proizvesti veće troškove za sanaciju", ocijenio je Perović.

On je rekao da je Ozon, kao alternativu, predložio selekciju otpada i pripremu za ponovnu upotrebu.

"To je trebalo već da se uradi u svim opštinama, čime bi se količine koje završavaju na gradskim smetlištima u velikoj mjeri smanjile, a od sredstava koja se prihoduju na taj način moglo se raditi i na deponovanju i rješavanju onog dijela otpada koji je nemoguće ponovo iskoristiti", kazao je Perović.

On je naveo da u Beranama postoji industrijska zona na koju je, kako je kazao, trebalo postaviti pokretnu traku i vagu i tako iskoristiti postojeću infrastrukturu.

"Trebalo je početi sa kampanjom podizanja svijesti javnosti o značaju prevencije i primarne selekcije otpada na samom izvoru, unaprijediti kapacitete Javnoj preduzeća komunalno Berane i uvesti podsticajne mjere za one građane koji počnu selektivno odlagati otpad", smatra Perović.

On je podsjetio da Ozon godinama ukazuju da je potrebno donijeti kvalitetne nacionalne politike i državni plan upravljanja otpadom, koji će dati i smjernice i pomoći lokalnim upravama da dođu do kvalitetnih rješenja.

"Bojim se da je, sve dok donosioci odluka koji sjede u Vladi ne preuzmu odgovornost, teško realno očekivati da će lokalne uprave imati kapaciteta da riješe problem koji negativno utiče i na druge oblasti ne samo životnu sredinu i zdravlje ljudi, koje su za nas svakako najbitnije", upozorio je Perović.

On je podsjetio da su tokom posljednja dva mjeseca intezivirani razgovori oko načina trajnog rješavanja upravljanja otpadom uz poštovanje direktiva Evropske unije (EU) i najboljih standarda i praksi, kao i koordiniranja aktivnosti svih koji imaju kapacitet da doprinesu unaprjeđenju postojećeg stanja.

"Ekološki pokret Ozon je aktivan u tom dijalogu i mi ćemo u narednih godinu dana imati priliku da, kroz regionalni projekat, radimo na prikupljanju pouzdanih podataka o generisanim količinama otpada u četiri opštine koje ćemo izabrati u dogovoru sa resornim Ministarstvom", naveo je Perović.

Ozon će, kako je dodao, raditi i na razvijanju posebne metodologije, koja će pratiti specifičnosti Crne Gore kao turističke destinacije i biti prilagođena praksi izvještavanja ka tijelima EU.

Bonus video: