Pejanović: Crna Gora će nastaviti sa aktivnostima kontrole lakog i malokalibarskog oružja

On je istakao da MUP uspješno sprovodi projekat „Poštuj život vrati oružje“, čiji je osnovni cilj smanjenje količine nelegalnog oružja u posjedu građana, akcije uništavanja oduzetog i vraćenog oružja, kao i aktivnosti u sprovođenju mjera sigurnosti na centralnom skladištu Ministarstva u objektu „Rogami“
165 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Janković, Dragan Pejanović, Foto: MUP Crne Gore
Zoran Janković, Dragan Pejanović, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 01.02.2018. 15:01h

Crna Gora će nastaviti sa aktivnostima kontrole lakog i malokalibarskog oružja (SALW) i ostati otvorena za dalju kvalitetnu saradnju sa susjedima i međunarodnim partnerima, poručio je danas državni sekretar Dragan Pejanović.

On je na konferenciji „Jačanje posvećenosti kontroli malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi“, koja je održana u Podgorici, podsjetio da je Crna Gora donijela i uspješno implementirala Strategiju za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije i akcioni plan za period 2013-2018. godine.

Pejanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), najavio da će do kraja godine biti usvojena nova Strategija i prateći akcioni plan za period 2019-2023. godine.

„Prepoznajući ovu opasnost, a uvažavajući preporuke i napore međunarodne zajednice usmjerene protiv organizovanog kriminala i terorizma, Crna Gora u kontinuitetu preduzima djelotvorne i koordinirane aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije, kao i svih drugih zloupotreba i negativnih pojava“, naveo je Pejanović.

On je istakao da MUP uspješno sprovodi projekat „Poštuj život vrati oružje“, čiji je osnovni cilj smanjenje količine nelegalnog oružja u posjedu građana, akcije uništavanja oduzetog i vraćenog oružja, kao i aktivnosti u sprovođenju mjera sigurnosti na centralnom skladištu Ministarstva u objektu „Rogami“.

Govoreći o uključivanju rodne perspektive u politike kontrole SALW-a, Pejanović je kazao da je kroz program „Mentorstvo za rodnu ravnopravnost“ uključen nacionalni predsjednik Koordinacionog tijela za SALW i održana obuka za polaznike iz različitih institucija na temu „Ka rodno odgovornoj kontroli malokalibarskog i lakog oružja“.

Konferenciju je organizovao Centar za kontrolu malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Bonus video: