Pejanović: Crna Gora nije pogodno tlo za širenje terorizma

“Prepoznajući potencijalnu opasnost koju predstavljaju dešavanja u susjednim zemljama, Crna Gora ostaje otvorena za razmjenu informacija, iskustava i metoda koje će doprinijeti sprečavanju i suzbijanju ovih pojava, i u tom smislu izuzetno cijeni praksu Velike Britanije”
82 pregleda 0 komentar(a)
Dragan pejanović, Aleks Taris, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Dragan pejanović, Aleks Taris, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 04.09.2018. 13:54h

Crna Gora, zahvaljujući kvalitetnom strateškom okviru, intenzivnom radu bezbjednosnih službi i učešću u inicijativama u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, nije postala pogodno tlo za širenje te ideologije, ocijenio je državni sekretar Dragan Pejanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije u kontinuitetu sprovode preventivne i proaktivne aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu.

On je, kako je saopšteno iz MUP-a, danas razgovarao sa oficirom za vezu Velike Britanije za oblast borbe protiv terorizma za Zapadni Balkan, Aleksom Tarisom.

On je naglasio značaj aktivnosti koje se uspješno sprovode na polju ranog prepoznavanje pojavnih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, ali i aktivnosti na planu deradikalizacije i rehabilitacije povratnika.

“Prepoznajući potencijalnu opasnost koju predstavljaju dešavanja u susjednim zemljama, Crna Gora ostaje otvorena za razmjenu informacija, iskustava i metoda koje će doprinijeti sprečavanju i suzbijanju ovih pojava, i u tom smislu izuzetno cijeni praksu Velike Britanije”, rekao je Pejanović.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanak bio prilika da Taris predloži novi oblik saradnje kroz projektne aktivnosti, kojim bi se operativne službe Crne Gore upoznale sa aktuelnim modelima i praksom koja se primjenjuje u Velikoj Britaniji.

Time bi se, kako su dodali, unaprijediti operativni rad i dalji pravci djelovanja.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala snažno opredjeljenje da doprinosi rješavanju izazova u oblasti borbe protiv nasilnog ekstermizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu.

Oni su kazali da očekuju da će se saradnja nastaviti, kako na operativnom, tako i na strateškom planu.

Bonus video: