Platiće struju kad dobiju odštetu

Član koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta na Velikoj plaži Prelja Škrelja kazao je da je problem evidentan skoro godinu i da je kulminirao u zadnjih nekoliko sedmica
115 pregleda 1 komentar(a)
struja, dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.11.2016. 18:39h

Mještani Donjeg Štoja u Ulcinju pokrenuli su peticiju i najavili tužbu protiv Elektroprivrede i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), zbog čestih nestanaka struje.

Član koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta na Velikoj plaži Prelja Škrelja kazao je da je problem evidentan skoro godinu i da je kulminirao u zadnjih nekoliko sedmica.

On tvrdi da su brojni mještani pretrpjeli veliku štetu zbog učestalih “padova napona”, da imaju dokaze da su “crkavali televizori, zamrzivači, ruteri...” i da će tražiti odštetu.

“Struja nam je nestajala i do pet puta u roku od 24 sata. U zadnjih petnaest dana, nestaje i više od 20 puta. Kao da smo u 15. vijeku”, kazao je Škrelja.

Iz CEDIS-a su odbacili optužbe mještana Štoja da je napajanje loše.

“Bilo je kraćih prekida u napajanju prvih pet mjeseci ove godine, skoro zanemarljivo. Tokom juna je bilo ispada, ali beznaponsko stanje je trajalo u to vrijeme oko pola sata. Tada su uglavnom bili ispadi tokom noći. Problem je saniran i ljeto je prošlo gotovo bez prekida”, odgovoreno je “Vijestima”.

Ističu da je napajanje tokom jula i avgusta napajanje bilo više nego dobro i da je, usljed lošeg vremena, 7. novembra bilo problema.

“Tada je interventna ekipa detaljno ispitala dionice dalekovoda, kako bi se rješio problem. Ispitivanje je, dan kasnije, pokazalo da je VHD izolator bio uzročnik problema”.

Škrelja je pozvao sve Štojane da ne plaćaju račune za struju dok EPCG ili CEDIS ne obezbijede normalno napajanje.

Tvrdi da na dalekovodu prema Donjem Štoju nije bilo značajnijih rekonstrukcija u posljednjih pola vijeka.

“Ako se tome doda činjenica da su stotine objekata nelegalno priključene na elektromrežu, jasno je da pravdu moramo tražiti tužbama. Džaba su nam bila brojna upozorenja i sugestije. Niko ni da čuje”. Istakao je da kada nemaju struje - nema ni vode.

“Imamo bunare i crpne pumpe koje ne rade kada nema struje”.

Iz CEDIS-a su pak odgovorili da rade na osavremenjavanju dalekovoda prema Adi Bojani i da je sljedeće godine planiran “komletan remont postojećeg dalekovoda”.

Škrelja tvrdi da usljed čestih nestanaka struje, ne funkcionišu ni institucije, ali da su lopovi vrlo ažurni:

“Nema struje, nema kamera. Lopovi mogu da rade šta hoće”.

U Crmnici struja nestaje svake noći, nadležni ne znaju zašto

Mještani sela Popratnice u Crmnici tvrde da dva mjeseca nemaju struju svake noći do jutarnjih sati.

Oni su “Vijestima” ispričali da isti problem imaju i mjestani sela Dupilo, Komarno i Trnovo.

Iz CEDIS-a su potvrdili da mještani pomenutih sela imaju problem sa snabdijevanjem, ali da ne znaju zašto.

“Naše ekipe svakodnevno od momenta početka problema rade na utvrđivanju razloga. Svi napori da se identifikuje uzrok ispada dalekovoda 10kV do sada nisu dali rezultate, a to ukazuje da se Region4 suočio sa specifičnim problemom na mreži koji je veoma težak za otklanjanje. Do sada su izvršene intervencije na svim stubnim mjestima za koja je Region4 procijenio da bi bila mogući uzrok ispada. Angažovane su ekipe sa ispitnim vozilom koje je do sada u skoro svim slučajevima uspijevalo pronaći mjesto kvara. U ovoj situaciji je bilo bezuspješno, jer su svi tehnički parametri ukazivali na to da na dalekovodu nema problema”, odgovorila je “Vijestima” Tatjana Zečević.

Ona navodi da je za dalekovod karakteristično da je u lošim vremenskim prilikama izložen jakim atmosfreskim pražnjenjima.

“Ono što je sigurno je da će ekipe Regiona 4 raditi u kontinuitetu sve do trenutka rješavanja problema i uspostavljanja sigurnog i kvalitetnog napajanja potrošača crmničkih sela”.

Bonus video: