Plav: Predstavljen projekat "Prekogranične zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom"

Vrijednost projekta je 315,724.71 eura, od čega će Evropska unija učestvovati 84,25 odsto, a partneri u projektu 15,75 procenata
746 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Tufik Softić
Sa sastanka, Foto: Tufik Softić

U Plavu je održana prezentacija projekta "Prekograiočne zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom", koji finansira Evropska unija u sklopu prekograničnog programa, takozvani IPA II, Crna Gora – Kosovo od 2014. do 2020. godine.

Vodeći partner u projektu je DOO Komunalne djelatnosti Plav iz Crne Gore, a partner sa strane Kosova je Regionalno preduzeće za upravljanje otpadom "Čabrati" iz Đakovice.

Vrijednost projekta je 315,724.71 eura, od čega će Evropska unija učestvovati 84,25 odsto, a partneri u projektu 15,75 procenata.

Projekat je zvanično otvorio direktor DOO Komunalne djelatnosti Plav Alen Pejčinović, koji je istakao da je značaj sektora zaštite životne sredine sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredjeljenje Vlada Crne Gore i Kosova da se pridruži Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i priključi državama članicama Evropske unije (EU).

"Neadekvatna rešenja zaštite životne sredine i neadekvatno gazdovanje prirodnim resursima, kao i antropogeni faktor, doprinijela su da naš projektni tim prepozna problem u obije zajednice. Projekat koji sprovodimo će sigurno dati doprinos poglavlju koje je u tranzicionom procesu ne tako davno otvorila Crna Gora", kazao je Pejčinović.

Direktor Regionalnog preduzeća za upravljanje otpadom "Čabrati" iz Đakovice Berat Hadri je izrazio zadovoljstvo što moze sarđivati sa partnerima iz Plava na ovako bitnom projektu za oba regiona.

Menadžer projekta Predrag Šćekić predstavio je aktivnosti projekta gdje je izdvojio aktivnosti na realizaciji nabavke dva sistema za preradu suvog otpada, edukaciju građana, edukaciju radnika oba komunalna preduzeća za rukovanje sistemom.

Šćekić je posebno ukazao na značaj edukacije najmlađih stanovnika Plava i Đakovice iz oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine, kao i upravljanja otpadom.

Projekat "Prekogranične zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom" trajaće 18 mjeseci.

Bonus video: