Podgorica: Kamenovani autobusi, djevojčica umalo pogođena

Autobusi podgoričkog Gradskog saobraćaja u prethodnih pet dana kamenovani su četiri puta
25820 pregleda 25 komentar(a)
Jedan od pogođenih autobusa Gradskog saobraćaja, Foto: Privatna arhiva
Jedan od pogođenih autobusa Gradskog saobraćaja, Foto: Privatna arhiva

Autobusi podgoričkog Gradskog saobraćaja u prethodnih pet dana su čak četiri puta kamenovani, a prije dvije noći, kod OŠ “Branko Božović” u Zagoriču, velika kamenica je probila staklo i prošla tik pored glave djevojčice.

“Djevojčica je imala sreću, kamen je bio od dva kilograma. Ne znam šta će se desiti ako, ne daj Bože, nekoga pogode. Ti tinejdžeri, koji imaju petnaestak godina, vjerovatno nijesu svjesni da su potencijalne ubice”, kazao je “Vijestima” direktor Gradskog preduzeća Haris Alivodić.

On je istakao da se redovno dešava da im lome autobuse pod okriljem noći, a onda počionici pobjegnu između kuća ili zgrada.

“U posljednjih pet dana to je četvrti autobus na kojem su stakla polomljena. Osim u Zagoriču, to se ovoga puta desilo na liniji koja saobraća kroz Zabjelo, kao i dva puta na Koniku. Prije mjesec dana sam podnio prijavu tužilaštvu protiv NN lica. To se dešava svim prevoznicima, ne samo autobuskim i to godinama. Imamo slučajeve da kamenuju i vozove, očigledno nije namjera da nam se pričini šteta, nego je to jedno ispoljavanje nekulture”, smatra Alivodić.

On je naglasio da je prije dva dana povodom toga bio na sastanku sa direktorom policije i načelnikom Centra bezbjednosti u Podgorici, na kojem je zaključeno da će se tom problemu posvetiti pažnja.

“Saglasili smo se da šteta nije toliki problem, ali ugrožavanje bezbjednosti, odnosno života putnika, je neprihvatljivo i nešto će morati da se uradi povodom toga”, kazao je Alivodić.

On je podsjetio da su stakla na autobusima lomljena i na liniji prema Tološima, odnosno u Bloku devet, a zbog toga su bili primorani da skrate liniju.

“Reagujemo brzo, zamijenimo autobuse, dok se ovi ne poprave. Stakla, koja polome, nema u Crnoj Gori, odnosno, moramo da ih naručimo iz Srbije”, kazao je Alivodić.

Na dva autobusa Gradskog saobraćaja kako su “Vijesti” pisale u novembru 2017. u jednoj noći vandali su u Bloku devet polomili stakla, od kojih na jednom skroz, pukom srećom nije bilo povrijeđenih.

To desilo na liniji L-7, u Bloku devet, odnosno u ulici na koju se autobus uključuje iz Dalmatinske i koja izlazi na glavni Bulevar u Tološima.

Alivodić je tada kazao da je u 19.30 kamenovan prvi autobus na kojem su polomljena dva stakla, da bi nakon toga drugi u 22 časa četvorica mladića potpuno demolirala.

Tada je polomljena šoferšajbna, sva stakla bočna, a istakao je da su preko dvadeset kamenica na autobus bacili, a pukom srećom niko nije povrijeđen. Alivodić je i tada podnio prijavu policiji, a kazao je da napadači nijesu bili maskirani i da su pobjegli između kuća.

Incidenti kroz Donju Goricu, na putu za Zetu, Nikšić

Autobusi gradskih prevoznika na meti su bili i kroz Donju Goricu.

U tom naselju, odnosno u blizini restorana “Internacional” nepoznati počionici su tokom noći kamenicama, krajem 2016. godine, polomili stakla na autobusu naočigled brojnih putnika.

Vandali su, kako su “Vijesti” pisale, prije nekoliko godina kamenjem izlomili i autobus na liniji koja saobraća prema Zeti.

Jedna ili više nepoznatih osoba kamenovali su prije dvije godine autobus nikšićkog prevoznika “Nikčević” i nekoliko putničkih vozila na putu Podgorica-Nikšić.

Incident se dogodio nedaleko od Javne ustanove zavod “Komanski most”, a “Vijestima” je o nemilom događaju na putu javio čitalac, koji je kazao da su policajci brzo došli i obavili uviđaj, te da nije bilo povrijeđenih.

Iz “Nikčević” prevoza potvrdili su da je njihov autobus kamenovan.

Bonus video: