Pokloni za učiteljice - osmomartovska pažnja ili „kupovina” naklonosti?

Dešavalo se da dobijemo skupe poklone, pa smo bile u neprijatnoj situaciji kada smo ih vratile, kazale “Vijestima” učiteljice trećeg razreda podgoričke škole
7019 pregleda 1 komentar(a)
Nekad je cvijeće bilo simboličan dar učiteljici (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Nekad je cvijeće bilo simboličan dar učiteljici (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Učiteljice trećeg razreda jedne podgoričke škole nedavno su obavijestile roditelje da ne žele poklone od učenika, povodom Dana žena, 8. marta.

U kratkom pismu koje su svi učenici donijeli kućama, učiteljice su se roditeljima unaprijed zahvalile na želji da obilježe ovaj dan, ali da one samo rade svoj posao - obrazuju i pravilno usmjeravaju njihovu djecu.

Učiteljice su nezvanično kazale “Vijestima”, da se dešavalo da dobiju izuzetno skupe poklone i budu u neprijatnoj situaciji kada su ih vratile.

U Ministarstvu prosvjete očekuju da nastavnici, kao osobe od integriteta, jasno stave do znanja, prije svega roditeljima, šta je prihvatljivo pokazivanje znaka pažnje, a šta nije.

“Ne može se svaki detalj u odnosu nastavnik-učenik normirati, niti bi trebalo to raditi. Zato se podrazumijeva da tu slobodu nastavnici koriste na pravi način i prenoseći prave vrijednosti kroz sopstveni primjer”, kazala je “Vijestima” portparolka Ministarstva Milica Lekić.

Da su se podgoričke škole i učiteljice odlučile na pravilan korak, potvrđuju i diskusije na društvenim mrežama, a tema je danima da li je pravi način da se nastavnica uvaži poklonom ili roditelji time zapravo kupuju pažnju prosvjetnih radnika za svoje dijete.

Roditelji kažu i da su imali iskustva sa drugim roditeljima koji su za 8. mart ili rastanak od učiteljice, odnosno nastavnice imali inicijative da se kupe skupocjeni pokloni. Navode i da se događalo da, kad takva inicijativa ne bude prihvaćena, roditelji odlučuju da samostalno, mimo ostalih u razredu, kupe skupe darove “da bi zaslužili ili se odužili”.

Sociolog Andrija Đukanović za “Vijesti” kaže da je davno prošlo vrijeme kad su učiteljice i profesorice dobijale “simbolične poklone, poput cvijeća”.

“Danas je situacija takva da su pokloni mnogo skuplji, što je neprimjereno, jer se na taj način pravi neka vrsta pritiska prema profesorima. Ako prime takav poklon, mogu imati osjećaj da moraju zauzvrat nešto da urade za tu djecu i njihove roditelje. Ovakvo ponašanje može da utiče na njihovu objektivnost i ocjenjivanje”, kaže Đukanović.

Ocjenjuje i da nema potrebe da se skupim poklonima poklanja pažnja profesorima.

“Jer škola treba da bude mjesto gdje je najvažnije da se postižu dobri rezultati i uspjeh. To je primarna funkcija škole, a ne poligon na kome će se učenici i roditelji utrkivati ko će kupiti bolji i skuplji poklon”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: