Port Milena dobija ribarsku luku, nema gradnje pored vode

Potrebno je i preispitati položaj i broj vezova za barke duž kanala, piše u odluci Vlade
3674 pregleda 0 komentar(a)
Kanal Port Milena, Foto: Luka Zeković
Kanal Port Milena, Foto: Luka Zeković

U Port Mileni uskoro će biti izgrađena ribarska luka i znatno unaprijeđeni uslovi ribarstva u kanalu, dok će gradnja novih objekata na tom lokalitetu biti ograničena i „odvučena“ od vode.

To piše u odluci o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije (DSL) “Rt Đerane - Port Milena” u opštini Ulcinj, koju je Vlada usvojila na prekjučerašnjoj sjednici.

“Inicijativu za izmjene i dopune DSL „Rt Đerane-Port Milena“ podnijelo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja radi unošenja u planski dokument ribarske luke na ovoj lokaciji i poboljšanja uslova ribarstva, u okviru implementacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS ll)“, piše u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je cilj izmjena da se preispitaju urbanistička rješenja u okviru važećeg dokumenta i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, očuvanje identiteta naselja, te poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrasrukture.

Za rukovodioca izmjena i dopuna državne studije lokacije, imenovana je arhitekta Mirka Đurović, a Vlada je u te svrhe izdvojila 12.500 eura. U odluci piše da je rok za izradu izmjena i dopuna DSL šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta.

U datim smjernicama, ističe se da je nova gradnja objekata moguća u vidu ograničenog pogušćavanja uz obezbjeđivanje zelenih i slobodnih površina. Navodi se i „da je gradnju potrebno maksimalno odvući od vode uz adekvatno pejzažno uređenje uz minimum intervencija“.

“Neophodno je obezbijediti vez za plovila privrednog ribolova i mjesto za iskrcaj ribe na kopnu. Potrebno je i preispitati položaj i broj vezova za barke duž kanala, koji su planirani prethodnim dokumentom. Predvidjeti očuvanje autentičnog pejzaža rta i kanala sa tradicionlanim kalimerama”, piše u odluci.

Potrebno je planirati i funkcionalnu hidrantsku mrežu, protivpožarni sistem i javnu rasvjetu.

Kada je u pitanju pejzažna arhitektuira, navodi se da bi prilikom planiranja zelenih površina trebalo izvršiti podjelu po kategorijama zelenila a slobodne zelene površine obogatiti biljnim vrstama karakterističnim za taj lokalitet.

Izmjene i dopune DSL, shodno zakonskim opdredbama, kada su u pitanju uslovi za izgradnju objekata i uređenje prostora, obavezno moraju da sadrže urbanističko- tehničke uslove, indekse izgrađenosti i zauzetosti, nivelaciona i regulacioina rješenja, građevinske i regulacione linije, trase infrastrukturnih mreža i saobraćajnica, tačke priključavanja na saobraćajnice, infrastrukturne mreže i komunalne objekte i smjernice urbanističkog, arhitektonskog i pejzažnog oblikovanja prostora. Potrebno je i da se oko 30 odsto potrebne energije obezbijedi iz alternativnih izvora.

Bonus video: