Portabilna insulinska pumpica uskoro o trošku države

Ministar zdravlja najavio širenje liste medicinsko-tehničkih pomagala
1747 pregleda 1 komentar(a)
Insulinska pumpica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Insulinska pumpica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.01.2019. 21:26h

Tokom 2019. Ministarstvo zdravlja nabaviće za Klinički centar Crne Gore (KC) i ostale zdravstvene ustanove opremu vrijednu pet miliona eura. Biće i proširena lista medicinsko-tehničkih pomagala, a svi osiguranici koji budu ispunjavali uslove, bez obzira na njihove godine, imaće pravo na portabilnu insulinsku pumpicu.

To je „Vijestima“ kazao ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Ovu pumpicu do sada su o trošku države dobijali pacijenti starosti do 26 godina, zbog čega je reagovala i kancelarija Zaštitnika ljudskih prava.

“Od svega bih posebno izdvojio nabavku još jednog linearnog akceleratora, koji će značajno unaprijediti liječenje onkoloških pacijenata. Kvalitet zdravstvene zaštitite poboljšaćemo i nabavkom aparata za angiografske procedure, kao i opreme za potrebe urologije i abdominalne hirurgije, kako bi se obezbijedili svi preduslovi za razvoj dnevnih bolnica u ovim disciplinama”, kazao je on.

U prvoj polovini godine, ističe, biće nabavljena tri digitalna mamografa, čija je ukupna vrijednost 1,2 miliona eura.

Time će, objašnjava, biti ispunjen preduslov za početak Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke na teritoriji cijele države.

Ističe da je ovogodišnjim budžetom predviđeno od 55 miliona eura za ljekove i medicinska sredstva za javne zdravstvene ustanove, ljekove izdate na recept i vakcine.

“Za ostala medicinska sredstva za potrebe zdravstvenih ustanova (proteze koljena, proteze kuka, kanile, tubusi, hiruški konci i slično) planirano 17,5 miliona eura… Iznos koji je planiran u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za ostvarivanje prava na medicinsko-tehnička pomagala u 2019. godini je 2,1 milion eura i veći je za 400.000 eura u odnosu na prošlu godinu. Ove godine u Listu medicinsko-tehničkih pomagala biće uvršteni aparati za bezbolno mjerenje šećera u krvi za djecu do 18 godina života, što će značajno olakšati svakodnevicu oboljelih od ove bolesti. Listi medicinsko-tehničkih pomagala biće brisana godina starosti osiguranih lica na ostavrivanje prava na spoljnu portabilnu insulinsku pumpu, tako da će ubuduće sva lica sa definisanim indikacijama u Listi ostvarivati pravo na ovo pomagalo”, navodi Hrapović. Ulagano i u sjeverne ustanove i njihov kadar

Hrapović vjeruje da je taj resor u prethodne dvije godine nabavio prioritetnu opremu za zdravstvene ustanove na sjeveru zemlje, a “shodno potrebama koje su iskazali rukovodioci zdravstvenih ustanova, u skladu sa politikom jačanja kapaciteta u oblastima gdje su prepoznata ‘uska grla’”.

Ukupna ugovorena vrijednost opreme nabavljene za potrebe zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore, završno sa decembrom 2018. bila je oko 1,35 miliona eura.

“U ovom dijelu posebno ističem nabavku četiri skenera, ukupne ugovorene vrijednosti 1.32 miliona, od kojih su dva instalirana u opštim bolnicama u Bijelom Polju i Beranama, čime je omogućena preciznija dijagnostika građanima sjevernih opština.

Kaže da je u istom periodu sistemski pristupljeno kadrovskoj politici.

“Dodijeljen je značajan broj specijalizacija prema potrebama institucija. Samo u posljednje dvije godine odobreno je 150 specijalizacija i 20 supspecijalizacija, od čega je za potrebe domova zdravlja, opštih bolnica i jedinica za hitnu medicinsku pomoć u sjevernim opštinama odobreno 49 specijalizacija i pet užih specijalizacija (tri za Opštu bolnicu Berane i dvije za Opštu bolnicu Bijelo Polje). Nastavićemo da, u skladu sa potrebama i politikom Ministarstva, jačamo kadrovske, prostorne i tehničko-tehnološke kapacitete kako bi građani na cijeloj terirtoriji države, pa samim tim i sjevernih opština dobijali zdravstvene usluge u mjestu svog boravka”, kazao je Hrapović.

Bonus video: