Preminuo Piter Mank

Mank je poznat crnogorskoj javnosti kao osnivač marine i turističkog kompleksa Porto Montenegro
657 pregleda 158 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2018. 06:47h

Kanadski milijarder Piter Mank, preminuo je juče u 90. godini života u Torontu, prenosi CBC.

Mank je poznat crnogorskoj javnosti kao osnivač marine i turističkog kompleksa Porto Montenegro.

Rođen je u Mađarskoj 8. novembra 1927. godine .

Nakon što je emigrirao u Kanadu diplomirao je na Univerzitetu u Torontu 1952. godine kao elektro-inžinjer.

Osnivač i predsjednik korporacije Barrick Gold, nejvećeg svjetskog proizvođača zlata i bivši vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Tivtu, rođen je u bogatoj porodici mađarskih Jevreja u Budimpešti. U Kanadu je emigrirao 1947., da bi narednih nekoliko decenija zgrnuo bogatstvo baveći se poslovima sa elektronikom, hotelijerstvom, rudarstvom i nekretninama.

Osnivač je Barik Gold korporacije koja je postala jedna od vodećih kompanija za proizvodnju zlata.

Preko svoje of-šor firme PM Securities sa Barbadosa, Mank je 2006. od Vlade Crne Gore za 3,26 milion eura, kupio imovinu vojnog brodogradilište Arsenal u Tivtu prethodno zvanično procijenjenu na više desetina miliona eura.

Ukupna transakcija koju je zaključlio sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem a koja podrazumijeva i zakup prostora i akvatorijuma bivšeg Arsenala na 90 godina, uključujući ekološku sanaciju i socijalni program za otpuštenih 470 radnika Arsenala, zvanično je koštala 23 miliona eura.

Međutim, Mank 2011. u intervjuuu kanadskom magazinu Toronto Life rekao da ga je cio posao sa kupovinom Arsenala koštao čak 155 miliona eura, što iz crnogorske Vlade nikad nisu do kraja objasnili.

U istom intervjuu hvalio je preduzetnički duh crnogorskog premijera Đukanovića, i vrijeđao Tivćane o kojima je, pričajući o njihovoj reakciji prema počecima svog projekta Porto Montenegro, govorio kao "bandi Kiprana iz prošlog vijeka" i "ljudima koji nikada jahtu vidjeli nisu".

Opština Tivat je prethodno 2010. na inicijativu DPS gradonačelnika Dragana Kankaraša, kanadskog biznismena proglasila počasnim građaninom Tivta, a Mank je jedno vrijeme u Porto Montenegru držao i svoju jahtu "Golden Eagle" koja je svojevremeno čak bila i registrovana u Crnoj Gori i vila crnogorsku zastavu.

Mank se iz poslovanja u Crnoj Gori zvanično povukao na proljeće 2016. kada je zajedno sa ostalim svojim partnerima, za 210 miliona eura investicionom fondu ICD iz Dubaija, prodao svoju firmu Montport Capital registrovanu u Danskoj, a koja je osnivač kompanije Adriatic Marinas Tivat što gazduje kompleksom Porto Montenegro.

Iz Opštine Tivat još nisu saopštili detalje u vezi načina na kojim će se grad zvanično oprostiti od svog počasnog građanina Pitera Manka.

U maju 2016. godine, Mank prodaje Porto Montenegro Državnom fondu iz Dubajia.

Posljednje dane života proveo je u Torontu.

Bonus video: