Pripravničke plate kasnile nekoliko dana

1139 pregleda 1 komentar(a)
Pare, Foto: Shutterstock
Pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2015. 19:06h

Visokoškolcima koji pohađaju Vladin Program stručnog osposobljavanja, uz neznatno kašnjenje, juče su isplaćene zarade za prvih 15 dana devetomjesečne prakse.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopštili su “Vijestima” prije dva dana da isplate kasne, jer su čekali da svi korisnici dostave ugovore i izvještaje o radu:

“Naglašavamo da se isplata ne može vršiti pojedinačno, već da je neophodno da svi poslodavci dostave spiskove zaposlenih lica, odnosno ugovore i izvještaju o radu... i tek nakon objedinjavanja, nalog se šalje Državnom trezoru”.

Zakon o stručnom osposobljavanju precizira da se naknada pripravnicima isplaćuje najkasnije do desetog u mjesecu. Poslodavci su dužni da Zavodu dostavljaju izvještaj o obavljanju stručnog osposobljavanja korisnika najkasnije do kraja mjeseca za tekući mjesec.

Treći ciklus Programa stručnog osposobljavanja za visokoškolce traje od 15. januara do 15. oktobra ove godine. Korisnici za to vrijeme imaju pravo na mjesečnu platu u iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

Bonus video: