Promjene na čelu ključnih sudova?

Raspisan konkurs za rukovodioce viših sudova, Privredni i Apelacioni
6420 pregleda 8 komentar(a)
Jovanić i Medenica, Foto: Savo Prelević
Jovanić i Medenica, Foto: Savo Prelević

Pred Sudskim savjetom u toku je procedura za izbor predsjednika visokih sudskih instanci pa će narednih nedjelja biti poznato da li Mušika Dujović, Boris Savić, Blažo Jovanić i njihove kolege u šest osnovnih sudova ostaju na sadašnjim pozicijama.

Krajem jula ističe mandat i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, a procedura izbora novog šefa će verovatno biti otvorena u maju. Medenica je na tom mjestu 11 godina.

Za predsjednike Apelacionog suda, na čijem je čelu Dujović, i Višeg suda u Bijelom Polju (Tofil Žujović) Sudski savjet je još jesenas raspisao konkurs, ali procedura još traje.

Svi kandidati, kako propisuje Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, prolaze testove, intervju i ocjenjivanje.

Pred novogodišnje praznike SS je oglasio izbor za podgorički Viši sud čijem predsjedniku Borisu Saviću mandat ističe u februaru. Na istoj sjednici 21. decembra 2018. pozvani su pravnici da se prijavljuju i za Privredni sud kojim rukovodi Blažo Jovanić.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Mušika Dujović se ponovo prijavio sa čelnu poziciju u Apelacionom sudu. On je prethodno bio sudija i predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Njegov kolega iz Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović stekao je uslove za penziju, a za njegovu poziciju prijavilo se petoro kandidata. Četvoro su sudije iz Bijelog Polja, a dokumenta je podnio i bivši predsjednik Višeg suda, sada advokat, Kasim Dizdarević.

Sudski savjet je krajem decembra objavio javne oglase za izbor sudije Vrhovnog suda, Višeg suda za prekršaje Crne Gore i pet sudija sudova za prekršaje.

Pred SS je u toku procedura i za izbor predsjednika osnovnih sudova u Baru, Podgorici, Kotoru, Rožajama, Plavu i Herceg Novom.

Ranije interni, sada javni oglas za Upravni sud

SS je raspisao i javni konkurs za dvoje sudija Upravnog suda, koji je zbog proširenja nadležnosti zatrpan predmetima pa je još ranije tražio saglasnost da se poveća broj djelilaca pravde. Ta sudska instanca ima 13 sudija.

Nedavno je sudija Upravnog suda biran internim oglasom, što je dio pravnika sporio kao nezakonito.

Važniji su treninzi od sudskih presuda

Sudije se ocjenjuju i na osnovu edukacija koje su prošle, pa su tokom pilot-projekta mnogi lošije prošli jer nijesu stigli da pohađaju treninge.

Pošto su u toku izmjene Zakona o SS i sudijama, inicirano je da se ova odredba mijenja.

Bonus video: