Protest dijela nastavnika Policijske akademije dok Šaranoviću ne vide leđa

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović od 4. marta ne odgovara “Vijestima” na pitanja o problemima u toj ustanovi
7990 pregleda 1 komentar(a)
Ne odgovara na pitanja: Šaranović, Foto: Boris Pejović
Ne odgovara na pitanja: Šaranović, Foto: Boris Pejović

Nakon višemjesečnog trvenja sa direktorom Policijske akademije Bobanom Šaranovićem, dio nastavnika te obrazovne ustanove traži njegovu smjenu, zbog čega su najavili da će od 25. marta štrajkovati.

Objasnili su da će se tokom radnih dana svakodnevno, mirno okupljati u 14 časova, na platou ispred upravne zgrade, ali i da neće ometati proces rada i da će štrajk trajati do konačnog ispunjenja njihovog zahtjeva - smjene direktora Akademije.

Iz Štrajkačkog odbora “Vijestima” je saopšteno da štrajk počinju kako bi upoznali javnost sa nizom nezakonitih radnji i zloupotrebama položaja Šaranovića.

“Dio ove priče smo već plasirali kroz medije, no u međuvremenu je sve eskaliralo do te mjere da smo morali aktivirati štrajk upozorenja. O svim zloupotrebama smo dva puta obavijestili premijera Duška Markovića, dva puta ministra prosvjete Damira Šehovića, dva puta članove Upravnog odbora i danilovgradsku lokalnu samoupravu. Pet mjeseci nismo dobili nikakav odgovor. Uz poštovanje drugih obaveza koje navedene institucije imaju, svakodnevnu torturu, manipulacije, diskriminaciju, zloupotrebe i apsolutizam jednog čovjeka više ne možemo i ne želimo da trpimo. Prosto smo primorani da stupimo u štrajk upozorenja kako bi upoznali javnost sa situacijom na Akademiji i podstakli institucije sistema, kojima i dalje bezuslovno vjerujemo, da nađu rešenje za alarmantnu situaciju u kojoj se nalazimo”, saopštili su štrajkači.

Iz Štrajkačkog odbora koji čine mr Radovan Popović, doc. dr Damir Zejnilović i mr Svetomir Knežević, saopštili su da će pored njih štrajkovati nastavnici Žarko Mrdović, Željka Vujašković, Radivoje Sokić, Ljubiša Koković, Miodrag Jovović, Boško Ilić, Zoran Ćetković i Snežana Kadović.

“Ističemo da sve ovo radimo iz najboljih namjera, bez ikakvog ličnog, političkog ili bilo kakvog drugog interesa, sem interesa da sačuvamo kredibilitet ove institucije. Podsjećamo javnost da je sve počelo pokretanjem inicijative za preispitivanje zakonitosti i načina donošenja novog Statuta Policijske akademije koji je donesen na nezakonit način, a kojim je omogućeno direktoru Policijske akademije da donosi pravila o radu na Policijskoj akademiji bez bilo kakvog učešća Upravnog odbora. Direktor zanemaruje ulogu Nastavničkog vijeća, Sindikata i rad Radnih grupa koje je sam formirao. Kod donošenja Statuta i akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije o istima obavijestio Sindikat i zaposlene iako je na to bio obavezan u skladu sa članom 58 Statuta. Takođe, primjetno je značajno opadanje organizovanja stručnih i specijalističkih kurseva, iz razloga što nije potpisan ugovor sa MUP-om za 2019. godinu”, tvrde iz Akademije.

“Nezadovoljni dosadašnjim radom i ponašanjem direktora JU Policijska akademija iz Danilovgrada, apsolutna većina članova nastavničkog osoblja ove vaspitno-obrazovne ustanove odlučila je da stupi u jednosatni štrajk upozorenja, koji neće ometati proces rada kod poslodavca, do konačnog ispunjenja zahtjeva – smjene direktora Bobana Šaranovića.

Odluku o stupanju u štrajk upozorenja donijela je većina zaposlenih iz reda nastavničkog osoblja, odnosno 11 zaposlenih nastavnika od ukupno 16 koji su u radnom odnosu kod poslodavca”, piše u obrazloženju.

Oni ističu da je odluka o stupanju u štrajk zakonita.

“U konkretnom slučaju, odluka je donijeta od strane većine zaposlenih kod poslodavca u dijelu nastavnog osoblja, radi čega je u pitanju štrajk upozorenja nastavničkog osoblja JU Policijska akademija iz Danilovgrad. Takođe, u skladu sa Zakonom o štrajku definisani su način, mjesto i vrijeme održavanja štrajka upozorenja i formiran je štrajkački odbor”, objasnili su iz Akademije.

Optužili su Šaranovića da im uporno uskraćuje bilo kakve informacije u vezi sa radom i funkcionisanjem Akademije, ali i da službenike i nastavnike aneksima ugovora raspoređuje na radna mjesta sa značajno manjim koeficijentima:

“Očigledna je i namjera da se oslabi rad Nastavničkog vijeća. Pitamo se ko je sljedeći!? Vrhunac svega je sjednica Nastavničkog vijeća održana 21.03.2019. na kojoj je direktor insistirao da potpisima usvojimo zapisnik sa tekuće sjednice, iako smo na istoj usvojili zapisnik sa sjednice iz decembra većinom glasova. Očigledna je namjera da se manipulacijom dođe do verifikacije sjednice na kojoj su smijenjeni članovi Upravnog odbora bez kvoruma. To potvrđuje i činjenica da je poslije odbijanja nastavnika da potpišu bjanko zapisnik, demonstrativno napustio sjednicu”, piše u obrazloženju zahtjeva za štrajk.

Tvrde da je direktor izmislio dva radna mjesta

Predstavnici štrajkačkog odbora tvrde da je na sjednici Upravnog odbora usvojen Predlog akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Akademiji kojim se predviđa 90 radnih mjesta, ali da su u konačnoj verziji tog akta predviđena dva radna mjesta više.

“Ta verzija nije data članovima Upravnog odbora na usvajanje. Takođe, Predlog kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za JU VSŠ Policijska akademija objavljen je na sajtu Vlade, bez znanja i potpisa predsjednika Sindikata PA”, tvrde štrajkači. Istakli su da su štrajk najavili i ranije, nakon što su se poslije njihove inicijative za smejnu direktora, poslate krajem prošle godine, po naređenju Šaranovića “pod pritiskom prikupljali potpisi članova, od kuće do kuće, za inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice, na kojoj je protivzakonito smijenjen predsjednik Sindikata”. Tvrde da do štrajka nije došlo zbog toga što je šest članova Upravnog odbora najavilo da će se održati sjednica, koja nije održana.

Šaranović tražio vrijeme da odgovori, pa zaćutao

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović od 4. marta ne odgovara “Vijestima” na pitanja o problemima u toj ustanovi.

Dan nakon što mu je poslat set pitanja o ukinutom prevozu, korišćenju službenih automobila, mjesečnoj kvoti goriva, vanrednim predavačima, bonusima, nagradama, pravilnicima...iz te ustanove poslat je mejl kojim traže vrijeme da odgovore na pitanja.

“S obzirom da je broj pitanja na koje trebate naš odgovor veliki, morate imati razumijevanja i dati nam vremena za odgovor”, napisali su iz Akademije. Na pitanje novinarke koliko vremena im je potrebno, odgovorili su: “Nadamo se da će odgovori biti spremni do petka”.

Prvog narednog petka, 8. marta, odgovori nijesu stigli, a na upit od 12. marta, dva dana kasnije odgovorili su:

“U Vašem e-mailu koji ste nam proslijedili nalazi se više od 20 pitanja što zahtijeva pregledanje ogromne dokumentacije radi dostavljanja odgovora. Odgovor ćemo Vam proslijediti početkom naredne sedmice.

Hvala na razumijevanju i saradnji”.

Uprkos tome, do juče nijesu odgovorili, iako je i “početak naredne sedmice” prošao.

Bonus video: