Prva seoska kinoteka održana sinoć kod Šavnika

Tokom događaja, posjetioci su imali priliku da vide nekoliko filmova koji tretiraju teme zaštite životne sredine
144 pregleda 2 komentar(a)
Planinsko selo Nevidio, Foto: Damira Kalač
Planinsko selo Nevidio, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 14.08.2014. 07:14h

U pošćenskom kraju, u Planinarskom selu Nevidio, kod Šavnika, sinoć je održana prva seoska kinoteka, u organizaciji pomenutog sela.

Tokom događaja, posjetioci su imali priliku da vide nekoliko filmova koji tretiraju teme zaštite životne sredine.

„Ideja je da pokušamo da oživimo prošlost, sadašnjost i budućnost kroz kulturu i zdravu životnu sredinu“, kazala je Kirsi Hyvaerinen, turistička radnica iz Finske, koja već duže živi i radi u Crnoj Gori.

Jedan od glavnih cijeva događaja jeste očuvanje etno sela Nevidio.

„Želimo da ono ostane ovakvo kakvo jeste, da sačuvamo ovaj prostor, prošlost i prirodu“, dodala je ona.

Posjetioci seoske kinoteke imali su priliku da pogledaju promotivni film „Pošćenje – čista priroda – čista Crna Gora“, čiji je autor njemački državljanin Michael Bader, revizor EU EcoLabel iz Utjehe, kraj Bara.

Prikazan je i prilog koji je nedavno emitovala TV Vijesti, a koji se odnosi na problem nelegalnog odlaganja životinjskog otpada, na koji je u više navrata ukazivao Bader.

Bader je i autor kratkog dokumentarca „Za još ljepšu Utjehu“, priloga o međunarodnoj ekološkoj volonterskoj kampanja tokom koje su u turističkom mjestu u Mrkojevićima očišćene i kultivisane zelene površine oko kontejnera za otpad pored magistralnog puta Bar-Ulcinj, i na njima posađeno cvijeće.

Bader ističe da je posebno ponosan na činjenicu da, i više od mjesec od završetka akcije, u dijelu koji je čišćen i uređen, građani zasad ne odlažu otpad.

Prikazivanjem filmova koji su bili na programu seoskog bioskopa, prema riječima Aleksandra Perovića, izvršnog direktora Ekološkog pokreta Ozon, posjetioci su imali priliku da vide da ta organizacija i domaćini događaja u Pošćenju, žele da pokažu kako ne kriju loše stvari.

„Mi želimo da loše stvari riješimo. Tu smo i ne bojimo se da ukažemo na probleme“, rekao je on.

Perović je pozvao mještane i posjetioce kinoteke da se, ukoliko budu imali problem koji se tiče zaštite životne sredine, obrate Ozonu.

„Mi nismo političari i nećemo puno pričati. Mi smo tu ako bude trebalo da radimo, jer znamo da i Šavnik ima problema sa otpadom“, kazao je on.

Šavnik je predviđen da bude uključen u projekat regionalne sanitarne deponije na lokaciji Konjev do u planini Budoš, zajedno sa opštinama Nikšić i Plužine, od koga je nikšićka lokalna uprava odustala jer se pokazalo da je neodrživ iako su za projektnu dokumentaciju utrošena značajna sredstva.

Autor dokumentarnog filma „Između rijeke i ljudi“, koji govori o problemima odlaganja otpada na Vasovim vodama i problemima mještana Beransela, Mladen Ivanović, kazao je kako je Beranselo primjer najvećeg građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

„Dok sam uživao u ovom prelijepom ambijentu, čuo sam da nas ljudi sa strane zbilja posmatraju kao nekog ko i nema toliko razvijen ekološki aktivizam i ekološku svijest uopšte. Znam da i vi ovdje imate problem sa deponijom, tako da će vam film o Beranselu sigurno poslužiti kao dobar primjer kako da se izborite sa tim“, rekao je on.

Na programu seoske kinoteke bio je i film „Cinema Komunisto“, priču o istoriji Jugoslavije kroz njenu kinematografiju. U skladu sa temom tog filma, gosti su imali priliku da probaju specijalitete iz Titove kuhinje.

Bonus video: