Putovanje na sopstveni rizik, rekonstrukcija kad bude

Dionica od Plužina do Šćepan Polja je veoma zahtjevna, jer se na 20 kilometara puta nalazi 25 tunela i šest mostova. Rekonstrukcija kompletne dionice procijenjena je na 143,2 miliona eura
2167 pregleda 1 komentar(a)
Šćešan Polje, Foto: Boris Pejović
Šćešan Polje, Foto: Boris Pejović

Priča o rekonstrukciji jedne od najnebezbjednijih saobraćajnica u Crnoj Gori - dionici magistralnog puta od Plužina do Šćepan Polja, traje decenijama.

Izgradnju tog magistralnog pravca kojim do Foče godišnje prođe i do pola miliona putnika prekinuo je rat, a priča je obnovljena prije četiri godine.

Izgradnjom HE „Piva“, 1975. godine, potopljen je stari put koji je bio sagrađen uz kanjon istoimene rijeke i pušten u saobraćaj dio magistrale od Plužina do Šćepan Polja, koji je sagrađen uz samu ivicu kanjona vještačke akumulacije. U proteklim decenijama u saobraćajnim nesrećama na toj dionici život je izgubilo više od 20 osoba, dok vode Pivskog jezera kriju tijela nekoliko nastradalih. U decembru prošle godine Ministarstvo saobraćaja i pomorstva prezentovalo je glavni projekat i tendersku dokumentaciju koji je ikroz grant od 3,6 miliona eura finansira Evropska unija, ali još uvijek se ne zna kada će rekonstrukcija puta početi. Potrebno je uraditi glavni projekat za dionicu od Paklica do mosta na Tari, jer je za to tri kilometra puta za sada urađen samo idejni projekat, kao i Procjenu uticaja na životnu sredinu i društvenog uticaja koja se odnosi na cijeli put, pošto je to uslov za zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Sada smo trenutno u fazi pojašnjavanja sa Evropskom komisijom, nakon čega očekujemo njihovu odluku. Ukoliko se odobre ova grant sredstva, izrada ove faze bi doprinijela pripremi ukupne tenderske dokumentacije”, odgovorili su “Vijestima” iz resornog ministarstva. Potpuna rekonstrukcija podrazumijevaće i skraćenje trase sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na toj dionici, izgradnju novog mosta i postavljanje novog graničnog prelaza, u mjestu Paklice. „Ova dionica je veoma zahtjevna, jer se na 20 kilometara puta nalazi 25 tunela (9,9 kilometara) i šest mostova (351 metar), a posebno u zimskim uslovima, zbog velikih sniježnih nanosa i odrona.

Kompletna dionica rekonstrukcije je procijenjena na 143,2 miliona eura. Planirani model finansiranja za realizaciju ovog projekta je zajednički nastup BiH i Crne Gore prema fondovima i eventualnim donatorima (sredstva EU)”, objasnili su iz Ministarstva saobraćaja. Urađeni glavni projekat obuhvata dionicu dužine 20 kilometara, od novog graničnog prelaza Paklice do Plužina.

“Kolege iz BiH su paralelno radili na projektnoj dokumentaciji za njihov dio od Foče do Huma, koji dalje vodi do Sarajeva. Na toj donici ono su već obezbijedili za jedan dio kofinansiranje iz predpristupne pomoći Evropske unije. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je inicijativu za izradu međudržavnog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare. Usaglašavanje predmetne inicijative je u toku”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Mještani pograničnih predjela Crne Gore i BiH ranije su kazali “Vijestima da je magistrala Plužine-Foča posljednja rupa na svirali objema državama, jer se u njega, tvrde, nije ništa uložilo od raspada Jugoslavije - gotovo 30 godina.

Bonus video: