Raseljene osobe da regulišu status do kraja godine, da ne izgube benefite u Crnoj Gori

Crna Gora je u periodu 1998-99. godine na svojoj teritoriji pružala utočište za 140.000 izbjeglica i raseljenih osoba
65 pregleda 0 komentar(a)
Kamp Konik, Foto: Zoran Đurić
Kamp Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.06.2014. 08:11h

Crna Gora je iskazala visok nivo odgovornosti, humanosti, tolerancije i solidarnosti prema izbjegličkoj populaciji, kojoj je otvorila vrata i pružila šansu za novi početak, zbog čega je dobila brojna priznanja od najvažnijih međunarodnih faktora, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava danas.

Crna Gora je u periodu 1998-99. godine na svojoj teritoriji pružala utočište za 140.000 izbjeglica i raseljenih osoba, što je u tom trenutku pretstavljalo četvrtinu njenog stanovništva. Formiranjem Komesarijata za raseljena lica, 1992. godine, Crna Gora je krenula u institucionalno rješavanje problema masovno izbjeglih osoba, koje su bile primorane da napuste svoja ognjišta usljed ratnih sukoba.

Kako bi ostvarili prava iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, tržišta rada i stambene politike, neophodno je da osobe sa statusom raseljenog lica riješe svoj pravni status u Crnoj Gori do 31. decembra 2014. godine

Po pitanju integrisanja u crnogorsko društvo raseljenih osoba, Vlada Crne Gore je preduzela niz aktivnosti po pitanju pravnog statusa, obezbjeđenja smještaja, jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i tržištu rada, koje su dale dobre rezultate", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako bi ostvarili prava iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, tržišta rada i stambene politike, neophodno je da osobe sa statusom raseljenog lica riješe svoj pravni status u Crnoj Gori do 31. decembra 2014. godine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, do 1. maja ove godine, riješeno je 9.250 zahtjeva raseljenih i inetrno raseljenih osoba za regulisanje statusa, dok je u proceduri je oko 1.750 zahtjeva, a oko 2.700 raseljenih osoba još uvijek nije podnijelo zahtjev za regulisanje svog statusa.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je pozvalo raseljene osobe da to urade, kako ne bi izgubili benefite koje ostvaruju u Crnoj Gori.

"U cilju rjjšavanja stambenih poroblema raseljenih i interno raseljenih osoba Crna Gora kroz Projekat Regionalnog stambenog programa rješiće stambena pitanja za 6.063 osoba, tačnije 1.177 domaćinstava, koja spadaju u najranjivije kategorije raseljenih. Kroz dva talasa projekata Crnoj Gori su odobrena sredstva za izgradnju 62 stambene jedinice u opštini Nikšiću, kao i projekti za izgradnju Doma starih u opštini Pljevlja za smještaj 68 osoba i 120 stambenih jedinica na Kampu Konik u Podgorici", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnju sa partnerima, kako se dodaje u saopštenju, radi na stvaranju uslova za dobrovoljan povratak raseljenih osoba u zemlju porijekla.

"S obzirom da je trenutno najveći broj raseljenih osoba sa područja Kosova, povratak za njih 238 je odobren od strane kosovskih vlasti".

Sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, crnogorske institucije, zemalje u regionu i međunarodne organizacije, kako je saopšteno, doprinijeće trajnom rješavanju pitanja raseljenih osoba i na ovaj način iskazati postovanje prava na dostojan život, pogotovo onih koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove, tražeći sigurnost i utočište za sebe i svoje porodice usljed ratnih sukoba.

Bonus video: