Raste broj turista u Pivi

Prošle godine park prirode posjetilo je više od 48 hiljada turista, 1,7 hiljada više nego ranije
673 pregleda 0 komentar(a)
Pivsko jezero, Foto: Park prirode "Piva"
Pivsko jezero, Foto: Park prirode "Piva"

Piva, posebno rijeka Tara, sve više privlače goste, pa tako iz godine u godinu broj turista raste, a iako jedini hotel u Plužinama godinama ne radi, zahvaljujući eko i etno selima i privatnom smještaju povećava se i broj noćenja.

Prema riječima Slobodana Delića, direktora Parka prirode (PP) „Piva“, prošle godine je bilo preko 48 hiljada turista, što je više za 1,7 hiljada u odnosu na godinu ranije.

„Prošla turistička sezona u Parku prirode ‘Piva’ može se ocijeniti kao uspješna. Park je posjetilo 48.144 posjetioca, dok je na teritoriji opštine Plužine registrovano 7.009 noćenja. Najviše posjeta je bilo na raftingu, kao najprodavanijem turističkom proizvodu na našem prostoru”, kazao je Delić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, 2015. godine je oko 27 hiljada ljudi posjetilo rijeku Taru, dok je godinu kasnije na teritoriji opštine zabilježeno skoro 40 hiljada posjeta i 5.600 noćenja. Prije dvije godine bilo je skoro 6,3 hiljade ostvarenih noćenja, dok je turista bilo 46.407.

“Tokom prošle godine, zajedno sa Opštinom Plužine, nastavili smo da unapređujemo infrastrukturu na prostoru parka. Tako je izvršeno nasipanje i uređenje lokalnih puteva u dužini oko 15 kilometara, a za potrebe raftinga izvršeno je uređenje prostora na Šćepan Polju odakle su uklonjeni nefunkcionalni objekti i proširen prostor za parking vozila, a uređen je i prilaz samoj rijeci. Na prostoru Brštanovice djelimično je izvršena sanacija stijene”.

Kako je naveo, potrudili su se i da turističku ponudu Plužina predstave na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu, kao i redizajniranim sajtom, promotivnim materijalom, putem medija i društvenih mreža. Održan je i značajan broj muzičkih, sportsko-rekreativni i kulturnih manifestacija kako u PP, tako i u Plužinama.

“U saradnji sa Parkovima ‘Dinarida’ realizovan je projekat ‘Hajde da se edukujemo’, a na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo sredstva za nabavku opreme za spašavanje iz nepristupačnih terena”.

Početkom proljeća završiće obilježavanje oko 25 kilometara pješačkih staza i biće postavljene četiri info table, kao i dva vidikovca sa klupama.

Bonus video: