Samo trojica oficira Vojske Crne Gore ne bi u penziju

Čobeljić je u utorak dobio rješenje o penzionisnaju pod povoljnim uslovima, iako je prije nekoliko dana u MO ponovio da nije zainteresovan za penziju sa 53 godine
209 pregleda 5 komentar(a)
Vojska Crne Gore (Novine)
Vojska Crne Gore (Novine)
Ažurirano: 25.10.2017. 13:38h

Pored potpukovnika u Vojsci Crne Gore (VCG) Nenada Čobeljića još jedan oficir i podoficir ne žele da se prijevremeno penzionišu, dok su dvojica tražila da se to odloži.

To proizilazi iz odgovora Ministarstva odbrane (MO) “Vijestima”, koje u penziju, kako tvrde, zbog podmlađivanja kadra šalje oficire i podoficire.

Ministar Predrag Bošković ranije je saopštio da se radi o oko 90 osoba, dok se u odgovoru “Vijestima” ne precizira koliko će vojnika napustiti dosadašnje aktivnosti.

Čobeljić je juče dobio rješenje o penzionisnaju pod povoljnim uslovima, iako je prije nekoliko dana u MO ponovio da nije zainteresovan za penziju sa 53 godine.

Iz Ministarstva se u odgovoru “Vijestima” podsjeća da su oficiri i podoficiri, za koje je pokrenut postupak za prestanak službe, mogli da se prije donošenja rješenja izjasne o njemu. „Tom prilikom, dva oficira i jedan podoficir izjasnili su se da nijesu saglasni da im prestane služba u Vojsci po ovom osnovu, dok su jedan oficir i jedan podoficir izjavili da žele da im služba u Vojsci prestane do kraja 2018. godine, odnosno 2020. godine“, piše u odgovoru MO.

Ministarstvo odbrane je, tvrdi, “u skladu sa strateškim određenjem da podmlađuje kadar VCG pokrenulo postupak za prestanak službe u Vojsci i MO jednom broju oficira i podofica koji ispunjavaju zakonske uslove za prestanak službe sa pravom na penziju po povlašćenim uslovima”.

U rješenju Čobeljiću, koji je i predsjednik Sindikata odbrane i VCG (SOVCG), piše da on mora u penziju čim dobije rješenje i da žalba to ne odlaže. Objašnjava se da njegovo odbijanje da ode u penziju ne utiče na odluku.

Prije dvije godine se pod sličnim uslovima penzionisalo 76 službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost i dio službenika Ministarstva unutrašnjih poslova. To se desilo tokom pregovora o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Bonus video: