Šehović sa Veberom: Značajna iskustva Njemačke u dualnom obrazovanju biće značajna za njegov razvoj u Crnoj Gori

Šehović je zaključio da bi se, na osnovu njemačkog iskustva, dualno obrazovanje moglo dodatno unaprijediti
392 pregleda 0 komentar(a)
Šehović i Veber, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović i Veber, Foto: Ministarstvo prosvjete

Bogato iskustvo Njemačke u dualnom obrazovanju biće značajno za njegov razvoj u Crnoj Gori, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i njemačkog ambasadora Roberta Vebera.

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, upoznao Vebera sa reformom crnogorskog obrazovnog sistema, istakavši da se u obrazovanje u Crnoj Gori nikada nije ulagalo kao danas.

„On je istakao da je u Crnoj Gori dualno obrazovanje zaživjelo u posljednje dvije godine, i da danas u dualnom obrazovanju imamo oko 600 učenika iz gotovo svih opština u Crnoj Gori, a u program je uključeno 300 poslodavaca“, kaže se u saopštenju.

Šehović je zaključio da bi se, na osnovu njemačkog iskustva, dualno obrazovanje moglo dodatno unaprijediti.

On je rekao da se kao jedan od najznačajnijih svjetskih jezika, njemački danas izučava u 42 osnovne i 21 srednjoj školi u Crnoj Gori.

To, kako je naveo, govori o zainteresovanosti crnogorske omladine za njemačku kulturu i donosi obavezu da nastavimo da radimo na njegovoj daljoj popularizaciji.

„U tom cilju, naredni korak je potpisivanje sporazuma sa Gete institutom koji ima za cilj promociju i unaprjeđenje nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Veber je rekao da će u vremenu kada Crna Gora ima cilj da postane dio evropske porodice, poznavanje njemačkog jezika biti od izuzetne važnosti za mlade, koji će imati priliku da rade u institucijama Evropske unije, i ocijenio značajnim predstojeće potpisivanje sporazuma Ministarstva i Gete instituta.

„Ambasador je izrazio otvorenost za konkretniju saradnju na polju dualnog obrazovanja, istakavši značaj razmjene učenika i nastavnog osoblja i eventualnog implementiranja dijela njemačke prakse u crnogorski obrazovni sistem“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da se dvije države mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima, koje prati snažna podrška Njemačke Crnoj Gori na putu evropskih integracija, kao i da oblast obrazovanja predstavlja temelj za sve buduće oblike saradnje.

Bonus video: