Simonović: Partije ne treba iz političkih interesa da gledaju na izbor članova Sudskog savjeta

Simonović je kazala da bi slati bilo kakve poruke poslanicima bilo nezahvalno, jer bi se moglo protumačiti kao miješanje u njihov posao, što ni jedan sudija sebi ne bi dozvolio
407 pregleda 1 komentar(a)
Hasnija Simonović, Foto: Zoran Đurić
Hasnija Simonović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2018. 11:09h

Partije u Crnoj Gori ne treba da iz političkih interesa gledaju ni na jedno pitanje u vezi sa sudstvom, pa ni na izbor članova Sudskog savjeta, poručila je predsjednica Udruženja pravnika, Hasnija Simonović.

Mandat članovima Sudskog savjeta istekao je početkom jula i oni još nijesu izabrani, a Simonović smatra da bi se to moglo negativno odraziti na funkcionisanje sudova.

Ona je kazala da je Sudski savjet ključni organ u sudstvu i da je njegova blokada štetna kako po rad sudova, tako i po građane koji traže pravdu pred sudovima.„Svjedoci smo da je pronađeno privremeno rješenje za ovu situaciju, ali činjenica je da se mora naći permanentna mogućnost kako do ovakvog političkog usporavanja rada neke pravosudne institucije više ne bi dolazilo“, rekla je Simonović agenciji MINA.

Ona je navela da je pravosuđe jedna od tri grane vlasti koja je i po Ustavu i po suštini nezavisna i da svako miješanje političkih struktura u rad sudstva donosi negativne posljedice.

„Stoga, političke partije ne treba da gledaju iz ugla svojih političkih interesa ni na jedno pitanje u vezi sa sudstvom, a samim tim ni na izbor članova Sudskog savjeta“, ocijenila je Simonović.

Politički činioci, prema njenim riječima, moraju da budu svjesni da svakim pokušajem uticaja na pravosuđe nastaje generalna šteta, što znači da negativne posljedice takvih postupaka pogađaju kompletno društvo, a ne samo pravosuđe kao dio vlasti.

Simonović je kazala da bi slati bilo kakve poruke poslanicima bilo nezahvalno, jer bi se moglo protumačiti kao miješanje u njihov posao, što ni jedan sudija sebi ne bi dozvolio.

„Sudije i sudovi svoj poziv vrše nezavisno i nepristrasno, vodeći se zakonima i strogom etikom, iako im ta načela često bivaju uzdrmana raznim pritiscima. Poslanici su dobro svjesni da je izbor članova Sudskog savjeta od opšteg interesa, tako da im posebne poruke u vezi sa tim nije potrebno upućivati“, istakla je Simonović.

Na pitanje na koji način bi trebalo riješiti problem u slučaju da članovi Sudskog savjeta ni u drugom pokušaju ne budu izabrani u parlamentu, ona je rekla da bi se našlo neko privremeno rješenje, ali da se time ne otklanja problem.

Kako bi se prevazišla ta teška situacija, smatra Simonović, najpovoljnije bi bilo uvažiti preporuku iz evaluacionog izvještaja GRECO-a iz 2015. godine.

U preporuci navodi da je neophodno preduzimanje dodatnih mjera za jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta protiv neprimijerenog političkog uticaja, koje podrazumijevaju ukidanje članstva ministra pravde u Savjetu po funkciji, obezbjeđivanje da najmanje polovina članova tijela bude iz reda sudija koje su izabrale njihove kolege i obezbjeđivanjem da funkcija predsjednika pripada članovima iz redova sudija u Savjetu.

Preporučeno je i uspostavljanje objektivnih i mjerljivih kriterijuma za izbor članova Savjeta koji nijesu iz redova sudija, a kojima bi se garantovao njihov profesionalni kvalitet i nepristrasnost i radnih aranžmana takvih da se izbjegne koncetracija velikog broja ovlašćenja u istim rukama, a u vezi sa različitim funkcijama koje vrše članovi Sudskog savjeta.

Bonus video: