Specijalna bolnica u Risnu dobila novi skener vrijedan 330 hiljada eura

Kao važan iskorak, kako je rekao, na sastanku u Bolnici u Risnu, definisana je rekonstrukcija jednog dijela bolnice
3646 pregleda 2 komentar(a)
Jokić i Hrapović danas u Risnu, Foto: PR Centar
Jokić i Hrapović danas u Risnu, Foto: PR Centar
Ažurirano: 15.03.2019. 18:25h

U Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“ svečano je pušten u rad novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura, koji će građanima Risna, cijele regije i turistima omogućiti da dobiju savremenu medicinsku dijagnostiku, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, svečano puštajući u rad skener, kazao da je to, pored skenera u Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću, četvrti u nizu, za koji je novac opredijelila Vlada Crne Gore.

„Ovaj skener dobili su ne samo građani Risna, nego cijele ove regije“, rekao je Hrapović.

Zaposleni i građani te regije su, kako je podsjetio, u prethodne dvije godine imali probleme zbog kvara na starom skeneru.

„Od danas to više nije slučaj. Od danas će građani ove regije i turisti, moći da dobiju savremenu medicinsku uslugu, odnosno dijagnostiku, korišćenjem ovog najsavremenijeg skenera“, kazao je Hrapović.

Fond za zdravstveno osiguranje je, kako je ukazao, izdvojio 53 hiljade eura za rekonstrukciju i adaptaciju prostora, gdje je smješten skener.

„Vlada je opredijelila preko 160 hiljada eura za nabavku druge nove, savremene medicinske opreme. Na taj način se podiže kvalitet pružanja zdravstvene zaštite. Upravo je to politika Vlada, da građani u mjestu življenja i boravka dobiju uslugu, a ne kao što je bilo ranije, da zbog određenih usluga, dijagnostičkih i operativnih procedura, idu u Kotor, Bar, Cetinje, ili u Klinički centar Crne Gore“, naveo je Hrapović.

On je rekao da je, kroz Projekat energetske efikasnosti, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije, opredijeljeno dodatnih 80 hiljada eura za naredni period.

„Za Projekat energetske efikasnosti, koji se ogleda u rekonstrukciji fasade Bolnice u Risnu, ove godine će biti raspisan tender i nakon čega će projekat biti realizovan. Do sada je kroz Projekat energetske efikasnosti uloženo preko 300 hiljada eura u ovu bolnicu“, kazao je Hrapović.

Kao važan iskorak, kako je rekao, na sastanku u Bolnici u Risnu, definisana je rekonstrukcija jednog dijela bolnice.

„Imamo gotova idejna rješenja i gotov projekat za rekonstrukciju u vrijednosti od skoro 900 hiljada eura. Ministarstvo i Vlada će kandidovati taj projekat, kroz kapitalni budžet za iduću godinu, i siguran sam da će građani ovog kraja dobiti taj projekat i da ćemo u narednom periodu imati još bolje i kvalitetnije uslove za liječenje naših građana“, ocijenio je Hrapović.

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, rekao je da je puštanje u rad skenera veliki dan za ustanovu, pacijente, i veliko rasterećenje za zaposlene.

„Ogromnu zahvalnost za realizaciju ovog projekta dugujemo Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje. Projekat, koji je počeo moj prethodnik doktor Jauković je prvi korak na putu modernizacije ove bolnice. Crna Gora je prepoznata kao zemlja elitnog turizma i turistički infrastrukturu mora da isprati i zdravstvena infrastruktura. Mislim da je ovo samo prvi korak na tom putu i da ćemo u tome svi zajedno istrajati“, smatra Popović.

On je istakao da je cilj Specijalne bolnice u Risnu da nema lista čekanja.

„Mi ćemo uvesti i dopunske radiološke ambulante. Dugujemo ogromnu zahvalnost Opštoj bolnici Kotor, jer smo dvije godine bili bez ove usluge, a ta bolnica nam je izlazila u susret gotovo svakodnevno. U pomoć su uskakali i bolnice u Baru, Nikšiću. Mi smo područje koje je itekako opterećeno, pogotovo u turističkoj sezoni i ovo je za nas jedan veliki dan“, istakao je Popović.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kazao je da Kotor ima privilegiju da bude regionalni medicinski centar i da pored Opšte bolnice, ima Specijalnu bolnicu u Risnu, Psihijatrijsku bolnicu i Dom zdravlja.

„To je grad sa četri medicinske ustanove i sasvim sigurno jedan ovakav novi aparat za dijagnostiku znači mnogo za cijelu regiju. Ovim bolnicama ne gravitiraju samo stanovnici ove i okolnih opština, već i svi turisti, koji posjećuju ovu regiju, a znamo da se radi o preko milion ljudi. Ovo je jedna vrsta razglednice Crne Gore, pored stručnog kadra, koji nesumnjivo radi u ovoj bolnici, kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Kotoru“, objasnio je Jokić.

On je rekao da se nada da će i ubuduće Vlada Crne Gore investirati u bolnice u Kotoru.

„Opština Kotor, u skladu sa svojim nadležnostim, kada je riječ o sufinanisranju i pomoći prema zdravstvenim ustanovama i radnicima stoji na raspolaganju kao i do sada“, poručio je Jokić.

Bonus video: