Spor oko dijela kupališta u Čanju: Traže pare, a bageri još na plaži

Jelena Jeknić je 20. juna tužila “Morsko dobro” Upravnom sudu, jer "nema uslova za biznis"
131 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 14:48h

Jelena Jeknić, prvorangirana na tenderu JP “Morsko dobro” (JPMD) za zakup dijela plaže Čanj, ušla je u otvoreni sukob sa ovim preduzećem: nije uplatila traženi zakup jer kaže da nema uslova za biznis pošto su bageri na plaži, tužila je JPMD Upravnom sudu i ne želi da napusti plažu dok se ne završi sudski spor. Iz JPMD su “Vijestima” odgovorili da nemaju veze sa radovima u zaleđu plaže, te da je sa njihove strane u ovom slučaju urađeno sve u skladu sa zakonom.

Za zakup 176 metara plaže Čanj 2 B, Jeknić je nedavno priložila najvišu ponudu na tenderu - 37.000 eura, što sa PDV-om iznosi 42.000 eura. Ona tvrdi da nije u predviđenom roku uplatila ovaj iznos jer nije mogla ući u posjed od građevinske mehanizacije-bagera i kamiona koji svakodnevno rade u zaleđu plaže, a pri tome, ni prethodni zakupac, inače trećerangirani na ovogodišnjem tenderu, nije sklonio svoj montažni objekat, iako je bio u obavezi. Na ovom dijelu plaže su danas dva montažna objekta koji nijesu u funkciji - nijedan nije Jeknićkin, ležaljke su i dalje na gomili, a parkirano je nekoliko desetina vozila “tamo gdje je trebalo da budu postavljene ležaljke”.

Bageri su i dalje na plaži, Foto: Anto Baković

Jeknić dodaje da se zato 14. juna u JPMD srela sa direktorom preduzeća Rajkom Barovićem i njegovim pomoćnicima, “koji su mi rekli da nijesam ispoštovala odredbu ugovora-uplatu”.

“Kazala sam da imam 42.000 eura kod sebe i da ću ih uplatiti odmah ako dobijem garanciju JPMD kada mogu početi da radim, odnosno, kada će biti uklonjene mašine, jer ne mogu da radim kada su bageri na plaži. Odgovorili su mi da ih to ne interesuje i da će sklopiti ugovor sa drugoplasiranim na tenderu ako ne uplatim. Odbila sam takvo uslovljavanje, jer nemam pravne sigurnosti za svoj posao za koji sam pozajmila toliki novac i zatražila sedam dana prolongiranja potpisa radi konsultacija sa advokatom. Oni to nijesu prihvatili i pozvali su drugoplasiranog na tenderu koji još nije ušao u plažu”, kaže Jeknić.

Ona je zbog toga 20. juna tužila “Morsko dobro” Upravnom sudu. Do konačne odluke suda, kaže, neće napustiti plažu , a za to vrijeme, gosti plaže će besplatno koristiti skroman servis-samo ležaljke, dok plažni bar neće raditi. Jeknić navodi da je lojalan građanin koji poštuje državne organe i koji je u ovo ušao pošteno i časno sa svojom familijom “i uzdignutog čela ću i izaći iz svega ovoga”.

"JPMD je u Čanju okončalo sve građevinske aktivnosti, a radove koji se pominju vodi Opština Bar”, kažu u Morskom dobru

Sve je po zakonu

“Prvorangirani na tenderu se nije u zakonski predviđenom roku od osam dana pojavio da zaključi ugovor sa JPMD. Nakon više telefonskih poziva kojima je prvorangirani tražio odstupanje od zakonom predviđenog roka, dat mu je Nacrt ugovora sa tačno određenim rokom da pribavi bankarsku garanciju i ostala potrebna dokumenta. JPMD je potom, saglasno zakonom utvrđenoj proceduri, pozvalo drugorangiranog ponuđača.

Prvorangirani je otpočeo sa radom kupališta i obavljanjem djelatnosti iako nema zaključen ugovor sa ovim JP. Ukoliko, po vašim navodima, neće da napusti lokaciju, reagovaće nadležni državni organi. Inače, JPMD je u Čanju okončalo sve građevinske aktivnosti, a radove koji se pominju vodi Opština Bar”, saopšteno je “Vijestima” iz JPMD povodom primjedbi Jeknićeve.

Galerija

Bonus video: