Spuž: Otvoren Centar za lica koja traže međunarodnu zaštitu

efica kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, Roberta Monteveki naglasila je da je Društveni centar mjesto okupljanja, razmjene i aktivnosti, kako za lica koja traže međunarodnu zaštitu, tako i članove lokalne zajednice
283 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje Društvenoh centra za lica koja traže međunarodnu zaštitu, Foto: UNHCR
Otvaranje Društvenoh centra za lica koja traže međunarodnu zaštitu, Foto: UNHCR
Ažurirano: 03.04.2018. 18:33h

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Crveni krst Crne Gore (CKCG) otvorili su danas u Spužu Društveni centar za lica koja traže međunarodnu zaštitu.

Centar je otvoren je u okviru projekta „Pomoć za specifične ciljne grupe UNHCR-a“, čiji je cilj pružanje različitih vidova podrške tražiocima azila i osobama sa priznatim statusom izbjeglice koje se nalaze u procesu integracije u Crnoj Gori.

Šefica kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, Roberta Monteveki naglasila je da je Društveni centar mjesto okupljanja, razmjene i aktivnosti, kako za lica koja traže međunarodnu zaštitu, tako i članove lokalne zajednice.

„Pozivam međunarodne organizacije, državne institucije i nevladin sektor da iskoriste Društveni centar i sprovedu svoje aktivnosti od značaja za lica koja traže međunarodnu zaštitu“, kazala je Monteveki.

Ona je, kako je saopšteno iz kancelarije UNHCR-a, kazala da će se, pored redovnih aktivnosti, uključivanjem što većeg broja zainteresovanih strana u rad Društvenog centra značajno obogatiti usluge koje se pružaju tim ljudima.

„I omogućiti sprovođenje rekreativnih aktivnosti, pružanje psiho-socijalne podrške i razmjenu sa lokalnom populacijom", dodala je gđa Monteveki.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, zahvalila se na zalaganju svim partnerima uključenim u projekat.

Ona je pojasnila da će rad Crvenog krsta biti prvenstveno usmjeren na preventivne edukativne radionice, uključujući pružanje prve pomoći, borbu protiv trgovine ljudima, prevenciju HIV/AIDS-a, upostavaljanje porodičnih veza i slično.

„Posebno me raduje što se Društveni centar otvara na teritoriji Danilovgrada – opštine koja je uvijek bila dobar domaćin onima kojima je potrebna pomoć, i u kojoj žive ljudi koji su se mnogo puta pokazali kao brižne komšije“, kazala je Dubak.

Kako je saopšteno iz UNHCR-a, Društveni centar će biti i mjesto u kome će se zajedno okupljati i družiti predstavnici lokalne zajednice i tražioci azila i izbjeglice, koji usljed različitih životnih događaja žive jedni pored drugih u Crnoj Gori.

„Tako će Društveni centar dovesti do zbližavanja zajednica i biti mjesto za razmjenu, učenje, rekreacione i sportske aktivnosti, podršku i drugo. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške Opštine, mjesne zajednice i lokalnog stanovništva“, kaže se u saopštenju.

Glavni administrator u danilovgradskoj Opštini Dejan Vuković je u ime lokalne uprave iskazao zadovoljstvo što je Društveni centar otvoren baš u Danilovgradu.

"Opština Danilovgrad će uvijek biti dobar partner za razvijanje ovakvih i sličnih inicijativa, koje su usmjerene na pružanje podrške onima koji se nalaze u stanju potrebe, i kojima je cilj zbližavanje zajednica, a siguran sam da će naši novi sugrađani učiniti našu zajednicu kvalitetnijom", poručio je Vuković.

Otvaranju Društvenog centra prisustvovali su predstavnici ministarstava, organizacija i institucija koje u svom redovnom radu pružaju podršku ljudima koji se nalaze u sistemu azila u Crnoj Gori, kao i korisnici Centra za tražioce azila i predstavnici lokalne zajednice.

Bonus video: