Tivat: Ove godine 35 odsto više turista nego lani

Istaknuto je da je do početka septembra u Tivtu naplaćeno oko 350 hiljada eura boravišpne takse, kao i ukupno 42 hiljade eura tzv. nautičke takse koju plaćaju jahte što granicu prelaze u ovdašnjoj marini Porto Montenegri
130 pregleda 1 komentar(a)
Tivat TOT, Foto: Siniša Luković
Tivat TOT, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.11.2017. 13:10h

U samom špicu sezone od 1.juna do kraja avgusta ove godine Tivat je posjetilo skoro 46 hiljada turista koji su ostvarili 646 hiljada nočenja.

Broj posjjetilaca 35 odsto je veći nego u isto vrijeme prošle godine, dok je broj noćenja porastao 32 odsto – podaci su koji su saopšteni na press konferenciji Tursitilke organizacije Tivat o efektima upravo završene glavne turističke sezone.

„Po broju, među turistima koji dolaze u Tivat nešto malo prednjače posjetioci iz zemalja regiona bivše Jugoslavije, ispred turista iz Rusije, odnosno gostiju iz Velike Britanije i zapadne Evrope uopšte. Ipak, sve te tri grupacije gotovo su ravnomjerno raspoređene, što pokazuje da ne zavisimo posebno ni od jednog emitivnog tržišta ponaosob“, kazala je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

Ona i predsjednica TOT—a, gradonačelnica Tivta Snežana Matijević, izrazile su zadovoljstvo rezultatima ostvarenim u dosadašnjem toku turističke godine, istakavši da je Tivat ovog ljeta dobio i i dva nova luksuzna hotela – Franca i Aqua krilo hotela Regent, do će dogodine ponuda Tivta biti obigaćena novom marinom na Luštici, hotelom Čedi u tom turističkom naselju, novim hoteima La Perla u Krtolima, Palazzo Sofia u centru grada, a počeće i gradnja novog hotela na mjestu stare Mimoze.

Istaknuto je da je do početka septembra u Tivtu naplaćeno oko 350 hiljada eura boravišpne takse, kao i ukupno 42 hiljade eura tzv. nautičke takse koju plaćaju jahte što granicu prelaze u ovdašnjoj marini Porto Montenegrio.

„U špicu sezone naplatili smo 34 hiljade eura nautičke takse. Bilo je 1.351 ulazak jahti preko granilnog prelaza u Portu, ali nismo za sve od njih naplaćivali taksu jer njoj ne podliježu brodovi koji se zadržavaju kod nas manje od 24 sata,“ objasnila je Glavočić posebno apostrofirajući bogat rpogram ljetnjih fešti koje je TO priredila u sklopu manifestacije „Ljeto 2017“ kada je za nepuna tri mjeseca održano čak 50 raznih koncerata, sajmova maslina, tradicionalnih prehrambenih proizvida, vina, rukotvorina ili muzičkih, gastro i festivala uličnih performera.

Glavičić je istakla da su posjetioci u tradicionalnoj anketi turista, Tivtu ove godine dali prosječnu ocjenu od 4,19 što je blago niže nego lani, i podvukla da međutim, svi glavni segmenti koji čine turistički proizvod grada bilježe iste ili neznatno bolje ocjene nego prošle godine. Ona je naglasila da je Tivat ove godine napravio ogroman iskorak u medijskom predstavljanju svoje turističke ponude jer su grad i TO obišlle brojne ekipe domaćih i stranih specijalizovanih novinara među kojima i ekipe iz Francuske, Austrije, Njemačke, skandinavskih zemalja, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, čak i Japana.

Bonus video: