Treći dan štrajka zaposlenih u Bolnici Meljine: "Premijer vjerovatno nije imao vremena za nas"

Iz Atlas grupe koja je dio Konzorcijum vlasnika Bolnice Meljine u jučerašnjem saopštenju navode da “godinama ulažu vanredne napore da Bolnica stabilno funkcioniše”
187 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2018. 11:50h

Ni trećeg dana štrajka upozorenja niko od zvaničnika nije se obratio zaposlenim u Bolnici Meljine . Podsjećamo zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi traže da se po hitnom postupku trajno riješi status Bolnice i da se ona uključi u sistem javnog zdravstva. Traže prijem kod predsjednika Vlade Duška Markovića i hitnu intervenciju, Vlade i resornih ministarstava.

Iz Atlas grupe koja je dio Konzorcijum vlasnika Bolnice Meljine u jučerašnjem saopštenju navode da “godinama ulažu vanredne napore da Bolnica stabilno funkcioniše”.

Tvrde da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici isplaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu i poslednja 6. jula.

“Kakav kredibilitet ima Atlas grupa da se na takav način bavi našim platama, kada se zna da se zarade zaposlenima isplaćuju zahvaljujući uplatama Fonda zdravstva koji je sa Bolnicom sklopio ugovor o pružanju zdravstvenih usluga osiguranicima Fonda”, ističe predsjednica sindikalne organizacije Slavica Drobnjak. Ona navodi da im se duguju četiri plate: za mart, april, maj i jun i da je posljednja zarada , za februar, isplaćena početkom jula. U maju nisu primili nikakvu zaradu.

“Napominjem da nam se od 2013 godine smanjuju plate koje su bile zagaranovane kolektivnim ugovorom, sačinjenim kada je Bolnicu preuzela Atlas grupa. Kada je u martu 2016. godine, istekao stari, i trebalo usvojiti novi kolektivni ugovor na predlog Sindikata i Odbora direktora Bolnice, on nije potpisan”, kaže Drobnjak.

“Odbor direktora ne funkcioniše, što takođe govori koliko Atlas grupa vodi računa o Bolnici Meljine i zaposlenima. O tome svjedoči i kadrovska politika, jer dio ljekara specijalista i drugog medicinskog osoblja posljednjih godina napuštaju našu ustanovu, a novog.značajnijeg zapošljavanja nema. O brizi za zaposlene govori i podatak da već dvije godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje”, navodi Drobnjak.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore prije godinu ipo pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura.

Iz Atlas grupe tvrde da su platili 25 miliona eura za objekte i zemljište i da su do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 32 miliona eura.

“Zaposleni, a mislim i građani ne vide u šta je to uloženo s obzirom da su objekti dotrajali, a nije bilo značajnijih ulaganja ni u opremu”, kaže Drobnjak.

Poručuje da zaposleni žele da nastave da rade u Bolnici Meljine o čemu svjedoči i njihova posvećenost poslu za šta dobijaju pohvale od pacijenata i građana Herceg Novog. “Ali našu budućnost ne vidimo u okrilju Atlas grupe, već u sistemu javnog zdravstva Crne Gore”, utvrdila je Drobnjak.

Premijer u Kumboru, za zaposlene u Bolnici vjerovatno nije imao vremena

Jedan od zahtjeva štrajkača je i prijem kod premijera Duška Markovića. On je juče bio u budućem turističkom kompleksu Portonovi u Kumboru, koji je samo tri kilometra udaljen od Bolnice Meljine.

“Vjerovatno nije imao vremena za nas, jer mu nismo značajni”, komentarisao je jedan štrajkač.

Galerija

Bonus video: