U studentskom domu uče predmete, ali i život

Pojedini studenti se žale na buku, iz Uprave domova kažu da nemaju značajnijih prigovora na red i mir u domu
2817 pregleda 0 komentar(a)
Novi studentski dom, Foto: Luka Zeković
Novi studentski dom, Foto: Luka Zeković

Student koji nije živio u domu nije ni iskusio pravi studentski život. Život u domu jeftiniji je od iznajmljivanja stana, što opredjeljuje veliki broj studenata da vrijeme studija provedu sa cimerima, steknu prijatelje za cijeli život i nauče važne životne lekcije.

Jelena, stanarka Novog doma i studentkinja treće godine kaže da su uslovi života u domu prihvatljivi, da iznos mjesečne kirije nije visok, ali da postoje razlike u tretiranju studenata od strane uprave.

“Evidentno je da postoji razlika ako je glasna muzika u sobi miljenika uprave u tri ujutru i u sobi nekog običnog studenta. Ipak je moj problem ako ja ne mogu da spavam tri noći zaredom zbog ekipe, koja “pravi žurku jednom godišnje” i to baš usred ispitnog roka”, navodi Jelena.

Ona dodaje i da studenti moraju prethodno najavljivati goste koji u objekat ulaze, što je saglasno sa kućnim redom i mirom, ali da i tu ima povlašćenih i odstupanja od pravila.

“Smeta mi i činjenica da ukoliko bih htjela da pozovem nekoga kod sebe u sobu, moram da ga prethodno najavim, a znam mnogo ljudi koji jednostavno dovedu društvo bez prijavljanja, tako da, eto, imamo zaobilaženje pravila”, zaključuje Jelena.

Stefan, student elektrotehnike već je treću godinu zaredom u domu. “Blizina fakulteta, ali i svih bitnijih mjesta u gradu bila je presudna kada sam konkurisao za dobijanje mjesta u domu, iako sam imao ponudu da iznajmim stan sa par drugova. Ovdje sam upoznao mnogo zanimljivih ljudi, interesantnih ličnosti, postao tolerantniji i snalažljiviji.”

Stefan dodaje da se nije pokajao zbog te odluke, jer je u domu disciplinovaniji, organizovaniji i pametnije koristi slobodno vrijeme.

Iz uprave JU Dom učenika i studenata navode da su svi objekti pokriveni video nadzorom i fizičkim obezbjeđenjem i da u njima preovladava radna atmosfera.

“Nemamo značajnijih prigovora na red i mir u domu, odnosno na nepoštovanje kućnog reda i mira. Ukoliko se i dobije prigovor ili dežurno lice samo konstatuje glasno puštanje muzike, ponašanje koje ometa stanare drugih smještajnih jedinica, dežurno lice na recepciji upozorava studente na poštovanje kućnog reda o čemu i obavještava upravnika”, izričiti su oni.

Iz uprave navode i da su higijenski uslovi u svim objektima u okviru ustanove na zavidnom nivou, te da dostizanje propisanih higijenskih standarda podrazumijeva svakodnevno održavanje i čišćenje unutrašnjih, kao i površina oko objekata.

“Iz godine u godinu se može prepoznati značajan napredak u održavanju, higijeni i kulturi stanovanja kao rezultat dobro urađenog programa, kvalitetnog osoblja i upotrebe savremene opreme za održavanje prostora kao i dobre saradnje sa studentima koji i sami učestvuju na način što održavaju svoje sobe”, navodi Predrag Prelević, rukovodilac tehničkog sektora.

Studenti su dužni da prilikom useljavanja u dom dostave potpisan ugovor o regulisanju prava i obaveza za smještaj i ishranu, kao i ovjerenu izjavu o preuzimanju duga.

“Ovim ugovorom student se obavezuje da redovno izmiruje finansijske obaveze, a ukoliko student ne izvrši uplatu stanarine i ne javi se Upravi doma do 25. u tekućem mjesecu, uskraćuje mu se pravo na podizanje bonova za ishranu. Nakon usmenog upozorenja, dostavljamo pismeno upozorenje licu potpisniku izjave o preuzimanju duga, tako da na kraju godine nemamo značajnih kašnjenja”, objasnio je Prelević.

Studenti se trude da redovo izmiruju obaveze za smještaj i ishranu, ali ponekad se desi i da dobiju opomenu.

“Može da se desi da preskočim jedan mjesec, ali već sljedećeg to uplaćujem da me ne bi opominjali. Ako kasnim jedan mjesec sa uplatom za drugi, već mi stiže opomena”, zaključuje Jelena.

U studentskim domovima 1.432 kreveta

Raspoloživi smještajni kapacitet JU Dom učenika i studenata u Podgorici je 1.432 mjesta. Kandidati koji za smještaj u domu konkurišu i dobiju mjesto su raspoređeni u objektima „Prve faze JU Dom učenika i studenata”, “Druge faze JU Dom učenika i studenata”, „Plavi dvor“, “Stari dom” i Novi studentski dom koji je izgrađen 2013. godine, a mjesto u njemu rezervisano je za najbolje studente.

Ukupna cijena smještaja i ishrane iznosi 29,40 eura na mjesečnom nivou, od čega 23,10 eura za ishranu i 6.30 eura za smještaj. Cijena smještaja u “I Fazi Novog studentskog doma” i “Plavog dvora” iznosi 11.80 eura na mjesečnom nivou. Cijena ishrane po obrocima: doručak - 0,21 eura, ručak - 0,31 eura i večera - 0,25 eura, ukupno po danu iznosi 0,77 eura, a na mjesečnom nivou 23,10 eura.

Iako nije lako izdvojiti sredstva za stan, čija je cijena 200 do 300 eura ne uključujući režije, nemali broj studenata koji ne dobiju dom opredjeljuju se za tu opciju, često dijeljeći kiriju sa par cimera. Neki studenti odlučuju da iznajme sobu čija cijena se kreće od 100 do 150 eura u dijelovima grada koji su u blizini fakultetskog centra.

Bonus video: