Učeniku u tuči slomili jagodičnu kost

U Baru došlo do tuče između dvojice maloljetnika. Petnaestogodišnjak operisan u Kliničkom centru
14446 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Učenik Srednje poljoprivredne škole u Baru (15), prije tri noći zadobio je teške povrede u Domu učenika, zbog kojih je preksinoć operisan u Kliničkom centru (KC).

Pentaestogodišnjak iz jedne sjeverne opštine, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz KC, stabilnog je zdravstvenog stanja, a o događaju je obaviještena policija.

Direktor Doma učenika u Baru Boris Mijović, “Vijestima” je kazao da je došlo do tuče u kojoj je jedan dječak zadobio tešku, a drugi lakšu tjelesnu povredu. O događaju su obaviješteni roditelji, škola, kao i Centar za socijalni rad u Podgorici, čiji su radnici saslušali dječaka sa teškom tjelesnom povredom. Policija je uzela izjave od dvojice dječaka.

U Domu učenika juče je bio održan sastanak stručnog vijeća, koje čine direktor, vaspitači i predsjednik domske zajednice.

Mijović je “Vijestima” rekao da je dječaku, koji je nanio tešku tjelesnu povredu vršnjaku, izrečena mjera predisključenja iz škole, dok će kaznu za povrijeđenog učenika razmotriti po povratku u Bar.

Direktor Doma učenika objasnio je da nadzorne kamere nijesu zabilježile na koji način je dječak zadobio tešku povredu i da se sve vjerovatno dogodilo napolju.

Iz Uprave policije saopštili su “Vijestima” da su identifikovali maloljetnika koji je učeniku polomio jagodičnu kost: “ U toku su konsultacije sa tužiocem”.

Ovo je vjerovatno treći, medijima poznat, slučaj vršnjačkog nasilja u posljednjih desetak dana. Pet dječaka sumnjiče se da su zlostavljali dvanestogodišnju djevojčicu u Beranama.

Oni su učenicu šestog razreda duži vremenski period zlostavljali, snimali i zatim ucjenjivali i promoravali da im donosi dragocjenosti iz kuće, koje su kasnije preprodavali i međusobno dijelili novac.

Trojica starijih maloljetnika terete se da su počinili krivično djelo obljuba sa djetetom, dok se jednom od njih na teret stavljaju i krivična djela nedozvoljene polne radnje i ucjena, a drugom i dječja pornografija.

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju prošlog petka je donijela rješenje da se trojica maloljetnika, starosti od 14 do 16 godina, upute u specijalizovanu ustanovu za maloljetnike Centar “Ljubović” u Podgorici.

„Dan“ je juče objavio da je otac dvanestogodišnje djevojčice iz Podgorice prijavio policiji da četvorica dječaka uznemiravaju njegovu kćerku u školi i nakon nastave.

„Kako tvrdi, četvorica maloljetnika su vrijeđali i uznemiravali djevojčicu... Policija je odmah postupila po prijavi, o čemu je obaviješteno i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Djevojčica i prijavljeni dječaci su učenici osnovne škole ‘Radojica Perović’“, objavio je Dan.

“Neprimjereno je da mediji u kontinuitetu otkrivaju identitet djece objavljujući imena škola ili odjeljenja djece uz njihove inicijale, i na taj način flagrantno krše njihova prava. Interes djece, a ne senzacija, treba da bude na prvom mjestu ukoliko zaista želimo dobro našim najmlađima”, kazala je juče direktorica OŠ “Radojica Perović” Mirjana Bošković.

Saopštila je i da “događaj uošte nije bio onakav kakvim je predstavljen u javnosti, te da je škola imala vrlo konstruktivne razgovore sa djecom i svim roditeljima.

“Detalje nećemo davati, upravo zbog zaštite interesa djece. Apelujemo pak i zbog naše škole i zbog ostalih ustanova, da se roditelji obrate školi ukoliko posumnjaju na bilo kakav problem, jer imamo kapaciteta da iste i riješimo. Dok, ukoliko smo isključeni iz istog, ne možemo adekvatno djelovati”, zaključila je ona.

Djeci pružiti zaštitu identiteta i bezbjednosti

Iz Centra “Ljubović” i beranskog Centra za socijalni rad juče su kazali da su preduzeli sve aktivnosti, u skladu sa zakonima, kako bi planirali adekvatan tretman tri maloljetnika iz Berana, za vrijeme njihovog boravka u vaspitnoj ustanovi, do konačne odluke suda u ovom predmetu.

„Podsjećamo da se u ovom slučaju radi o maloljetnim licima, koji se javljaju kako u ulozi žrtve tako i u ulozi okrivljenih, a da je obaveza državnih organa u oblasti socijalne i dječje zaštite prije svega da svoj djeci pruži zaštitu identiteta, integriteta, a u ovom slučaju posebno ističemo i bezbjednosti“, saopštili su, dodavši da detalje o individualnim tretmanima ove djece neće iznositi u javnost, jer se to direktno kosi sa njihovim pravima garantovanim Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ranije je apelovala na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o slučaju zlostavljanja djevojčice, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se zbog relativno malih društvenih sredina dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve.

Bonus video: