Velika je preša da se liberamo onoga što je "za nas učinio"

Karnevalska lutka koja je ove godine nosila ime Septiko Funjale izvedena pred Slavni sud Komunitadi lastovske
6767 pregleda 2 komentar(a)
Danas u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Danas u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Ni jaka bura i velika hladnoća nisu juče spriječili više stotina razdraganih građana, mažoretke i brojne maske da u veseloj povorci na suđenje i posljednje putovanje do lomače na rivi ispred crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi, isprate ovogodišnjeg lastovskog karnevala.

Karnevalska lutka koja je ove godine nosila ime Septiko Funjale izvedena je pred Slavni sud Komunitadi lastovske koji „kao i vazda ne miruje i čini veliku bariškadu“, da bi Septiko odgovarao za sve nevolje građana Lastve, ali i Tivta i Crne Gore.

„Sve se sluša i vidi, para se da nam je velika preša da se što prije liberamo našega Septika – ovoga što nas je išporkao, sve zamutio i naćerao da upremo u njega", kazao je predsjednik suda, stavivši na teret karnevalu Septiku da je kriv i zato što se ljudi „mnogo bune i traže da im se učini“ i „što imamo mnogo zaposlenih, pa na svu prešu moramo smanjivat plate“.

U grijehe su mu pobrojani i brojni lokalni problemi pa je Septiko okrivljenen što Lastvu „favorizuje kao Mjesnu zajednicu, tako da niko od mještana ne zna da ona i postoji“, „što nemamo ni cijevi, ni kolektor, a trebaće nam i reflektor da ne slomimo noge preko rive“, te „što se igralište u Lastvu nije urbanizovalo, pa nam ona pustoš bode oči“.

Advokat karnevala je protestovao što mu je „zapala ova nezahvalna dužnost da te moram branit, bez obzira koliko si stavio u kovertu“, dok je sam optuženi Septiko okupljenima poručio da ih sve „pozdravlja, mimo volje“.

„Niste me odavno ovako ocrnjali, a sve sam činio za vas. Umjesto da ste i dalje stojali iza škura i mučali, vi se bunite i lajete. Gurate se laktima ko će prozborit umjesto vas. A mnogi su prije mene, miritali doć na ovo mjesto", kazao je Septiko prije nego što su ga krvnici, uz taktove posmrtnog marša što su ga svirale Gradska muzika Tivat i Mjesna muzika Đenovići, odnijeli na lomaču.

I dok je plamen oslobađao Lastovaljane onog koji ih je toliko dugo tiranisao i tlačio, sud je pročitao i tekst Septikovog testamenta u kome je karneval brojnim institucijama i ustanovama, svakome prema zaslugama, ostavio prigodno nasljeđe.

Opština Tivat tako je dobila preporuku da se ne osvrće na narod, svaki od mještana Tivta „bidon mora da držite doma na kredencu, jer kako je krenulo, do mora se neće moć ni doć“, Morsko dobro je dobilo „probalje, pa ko više plati neka bude njegovo“, tivatski aerodrom „krovnu hidroizolaciju, dodatnu pistu i vše radne snage“, Bokeljska mornarica je dobila „akreditaciju da što prije prizna organizaciju UNESCO-a“, a Ministarstvu saobraćaja je u amanet ostavljeno „otvaranje ljetnje avio linije Tivat-Budva, da bi turisti iz Evrpe nakon dva sata leta do Tivta, putovali manje od tri ure do Budve“.

„Onima što brinu o kulturi i zaštiti kulturne baštine ne ostavljam ništa jer neće ni oni vama. Svima vama ostalima, ostavljam naftnu bušotinu ispod Ulcinja i rudnik zlata na Vrmac.“- posljednja je volja karnevala Septika Funjalea.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena velikim maskenbalom u hotelu „Kamelija“ gdje su najboljim maskama dodijeljene i prigodne nagrade.

Galerija

Bonus video: