Vlada bi da sarađuje s kompanijom koja zatvara državne bolnice

Kompanija Stjuard u SAD pokušava da izbjegne plaćanje preko 300.000 dolara kazni zbog tajnosti u poslovanju. Iz Ministarstva zdravlja tvrde da je saradnju inicirala američka kompanija
122 pregleda 2 komentar(a)
Armin Ernst, Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Armin Ernst, Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 27.11.2018. 14:23h

Vlada i Ministarstvo zdravlja pregovaraju saradnju sa američkim privatnim zdravstvenim operaterom Stjuard helt ker sistemom (Steward Health Care System), koji u ovom trenutku pokušava da izbjegne plaćanje preko 300.000 dolara kazni zbog tajnosti u poslovanju, saznaju “Vijesti”.

Iz Ministarstva zdravlja, na pitanja “Vijesti” kako je došlo do saradnje i znaju li da je Stjuard na sudu jer ne želi da plati kazne, tvrde da je saradnju inicrala ova američka kompanija.

Prema pisanju tamošnjih medija, ona je je poznata po tome što kupuje javne zdravstvene ustanove, nakon čega ih dijelom ili potpuno zatvara.

U ovom trenutku je u toku proces kompanije protiv vlasti i zvaničnika savezne države Masačusets, koje su od ovog operatera zahtijevale informacije o finansijama i tražile da plati kazne u iznosu od 300.000 dolara zbog netransparentnog poslovanja, prenio je list Boston gloub (Boston Globe).

Kompanija je donedavno poslovala samo u SAD, a od kraja prošle godine preuzela je i tri zdravstvene ustanove na Malti.

Crnogorski zvaničnici od aprila dogovaraju saradnju sa ovim operaterom.

Saradnju je najprije najavio premijer Duško Marković, koji je krajem aprila razgovarao sa predsjednikom i izvršnim direktorom kompanije Ralfom de la Toreom.

Mjesec kasnije, ministar zdravlja Kenan Hrapović potpisao je memorandum o saradnji sa predstavnikom kompanije Arminom Ernstom.

U saopštenju nakon sastanka precizirano je da se “potencijalni zajednički projekti odnose na unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, potencijalne investicije u Institut Igalo, bolnicu Meljine, te aktivnosti u vezi sa unapređenjem informacionih sistema u zdravstvenim ustanovama”.

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da je “Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore (koju zastupa Ministarstvo zdravlja) i Steward Health Care International Limited (u daljem tekstu: Steward) usvojen na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 17. maja 2018. godine, a isti je potpisan u Ministarstvu zdravlja Crne Gore 24. maja 2018. godine”.

Ističu da je dogovor da Vlada i američka kompanija sarađuju “u strukturiranom i kooperativnom obliku u cilju evaluacije potencijalnih oblasti saradnje između Steward i Vlade CG, u pogledu pružanja usluga zdravstvene zaštite i ostalih vezanih pitanja u Crnoj Gori na osnovu javno privatnog partnerstva ili u drugom obliku u skladu sa dogovorom“.

“Takođe, memorandumom je prepoznato da strane-potpisnice mogu da istraže izvodljivost projekata prije nego što preduzmu bilo koju akciju u odnosu na bilo koji oblik aktivnosti, komponenti i specifičnih projekata”, odgovorili su “Vijestima” iz resora zdravlja.

Poručuju i da američka kompanija do sada nije dostavila precizne analize niti konkretne projekte kao oblike saradnje, ranije potpisani memorandum do sada nije proizveo bilo koje pravno dejstvo, niti materijalna ili finansijska izdvajanja.

“Ukoliko kompanija Steward u narednom periodu dostavi svoje predloge za konkretnu saradnju, Ministarstvo zdravlja će sa dužnom pažnjom sagledati sve aspekte analiza i opredijeliti dalje pravca djelovanja”, zaključuju iz Ministarstva.

Boston gloub još izvještava i da je ova kompanija, sa sjedištem u tom gradu, preuzela više državnih ustanova, nakon čega je gasila cijela odjeljenja poput pedijatrije ili akušerstva.

Najdrastičniji primjer je zatvaranje Medicinskog centra u gradu Kvinsi, koju je Steward Health Care System preuzeo 2011. i obavezao se da u narednih šest do 10 godina neće zatvoriti niti jednu bolničku službu.

Gloub izvještava da je Stjuard zatvario Medicinski centar Kvinsi u fenruaru 2015, čime je taj grad od 100.000 stanovnika, postao najveći grad u šest država Nove Engleske (Konektikat, Mejn, Nju Hempšir, Roud Ajlnd i Vermont) bez bolnice za akutnu njegu.

Stjuard, prema pisanju američkog lista, zadržava samo izolovani urgentni sektor na mjestu bolnice, koji funkcioniše pod licencom Bolnice Karnej u Bostonu u njihovom vlasništvu.

Posebno naglašavamo da je memorandumom definisano i da su strane-potpisnice „saglasne da se ovaj Memorandum o razumijevanju zaključuje u cilju unapređenja i razvoja saradnje” među potpisnicima, te da isti “NE predstavlja međunarodni sporazum koji je obavezujući za potpisnike u skladu sa međunarodnim pravom. Nijedna odredba ovog Memoranduma o razumijevanju se ne tumači i ne sprovodi tako da stvara zakonska prava ili obaveze za potpisnike“, poručuju iz Ministarstva zdravlja

Podgorica će da pruža ekspertsku podršku

Zdravstveni resor još navodi da je obaveza Vlade, predviđena Memorandumom, i da “ponudi relevantnu tehničku i ekspertsku podršku u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, nadležnostima i jurisdikcijom svojih državnih organa”.

“Dok su obaveze Steward kompanije da ‘sprovodi procjenu mogućnosti kojima bi se obezbijedila visokokvalitetna, efikasna i integrisana održiva zdravstvena zaštita u okviru potpunog spektra pružanja usluga u oblasti zdravstvene zaštite’,” odgovoreno je “Vijestima”.

Bonus video: