Vlada nije potpisala ugovor sa RTCG

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević rekao je “Vijestima” da su na elektronskoj sjednici Savjeta za Programsko produkcioni plan glasala četiri člana, tri su bila protiv a jedan uzdržan
109 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2017. 09:15h

Savjet Javnog servisa nije usvojio Programsko produkcioni plan Televizije Crne Gore (TVCG) za narednu godinu.

To, međutim, ne podrazumijeva da generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija zbog toga mora biti pozvana na odgovornost, jer je i ranije bilo prilika da je taj plan usvojen u toku februara naredne godine, rečeno je “Vijestima”.

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević rekao je “Vijestima” da su na elektronskoj sjednici Savjeta za Programsko produkcioni plan glasala četiri člana, tri su bila protiv a jedan uzdržan.

Onima koji nisu podržali plan, kako je objasnio predsjednik Savjeta, on je dostavljen kako bi pisanim putem dostavili svoje predloge i sugestije. Vremenski rok za to ne postoji, ali on očekuje da će nakon novogodišnjih praznika dobiti povratne informacije.

Prema nezvaničnim informacijama protiv plana su bili članovi Mimo Drašković, Dragana Tripković i Slobo Pajović.

Za predsjednika Savjeta je međutim, kako kaže, ključna stvar to što nije potpisan ugovor o pružanju javnih usluga između RTCG i Vlade.

“To je akt na kome se bazira plan. Savjet je sredinom decembra dao saglasnost na njega, on je zatim 18. decembra poslat Vladi na potpisivanje, ali evo do juče ona ga nije potpisala”, rekao je Pavićević.

On je izrazio očekivanje da će ga Vlada potpisati početkom naredne godine. Na pitanje da li se može desiti da Vlada to ne učini, on je rekao da je nekoliko mjeseci trajala javna rasprava o tome i da su svi imali prilike da kažu svoje mišljenje.

Elektronska sjednica Savjeta počele je u četvrtak, nakon što je Slobo Pajović izabran u Skupštini za novog člana. Ona je trajala i juče, dok je njen član Goran Đurović prethodne noći, oko 01.30 časova iza ponoći smijenjen u Skupštini zbog navodnog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Administrativni odbor Skupštine, na čiji predlog je on smijenjen, već je raspisao konkurs za njegovog nasljednika.

Član Savjeta Mimo Drašković, koji zastupa interese Vlade, najavio je na prethodnoj sjednici da će tražiti smjenu Andrijane Kadije jer je smatra odgovornom što su prezentovani netačni podaci o gledanosti javnog servisa. Iako se ona izvinila za omašku, Drašković nije odustao od te namjere.

Pred Administrativnim odborom je donošenje odluke povodom stava Agencije za sprečavanje krupcije da nekoliko njenih članova nije prijavilo imovinu, i da su time prekršili zakon.

Lideri nekoliko opozicionih partija, nevladine organizacije i novinarska udruženja očekuju od Evropske komisije da utiče na Vladu kako bi prestala sa političkim pritiskom na javni servis.

Smjena Đurovića i izbor Pajovića direktan su znak političke zloupotrebe članstva u Savjetu RTCG.

Univerzitet Crne Gore predložio je Skupštini da za člana Savjeta RTCG imenuje Bogdana Ašanina, redovnog profesora Medicinskog fakulteta. To je, kako je agenciji MINA potvrđeno iz Rektorata, juče odlučio Upravni odbor UCG.

Ašanin je predložen za člana Savjeta umjesto Nikole Vukčevića, koji je ranije razriješen zbog navodnog konflikta interesa.

Bonus video: