Vlada sprema doček za 2.000 izbjeglica dnevno

Zbog situacije na granici Srbije i Mađarske, moguće je da određeni broj migranata izabere put preko Albanije, Kosova i Crne Gore
67 pregleda 0 komentar(a)
migranti Austrija, Foto: Reuters
migranti Austrija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 05:45h

Država priprema kapacitete za eventualni priliv do 2.000 migranata dnevno.

Postoji mogućnost da dođe do preusmjeravanja migranata, pa bi se i Crna Gora mogla suočiti sa scenarijom viđenim u državama regiona, piše u Informaciji o postupanju nadležnih organa i institucija u slučaju većeg priliva migranata i izbjeglica u Crnu Goru.

U dokumentu koji je juče razmatran na Vladi navodi se da se može očekivati da bi najveći broj migranata došao iz pravca Albanije, Kosova i Srbije, u rejonu graničnih prelaza Božaj, Kula, Sukobin, Dobrakovo, Jabuka i Dračenovac.

“Imajući u vidu da je dnevni priliv u zemlje zapadnog Balkana 5.000 lica dnevno, Crna Gora priprema kapacitete za priliv u prosjeku 2000. Zbog novonastale situacije na srpsko-mađarskoj granici, kao i opterećenosti kapaciteta Makedonije i Srbije da apsorbuju veliki priliv migranata i izbjeglica, moguće je da određeni broj izabere put preko Albanije, Kosova i Crne Gore prema Zapadnoj Evropi”.

U dokumentu se navodi da država trenutno raspolaže sa 155 mjesta za prihvat izbjeglica - u Centru za tražioce azila 80, Prihvatilištu za strance 50 i JU “Ljubović” 25 mjesta.

“Adaptiranjem objekata policije Krenza (Podgorica) i Zoganje (Ulcinj) dobio bi se kapacitet oko 500 mjesta... Takođe, formirala bi se šatorska naselja od 1.000 mjesta na različitim lokacijama shodno procjeni trenutne situacije”.

Detaljne pripreme kod Božaja, u julu i avgustu 9 zahtjeva za azil

Navodi se da Operativni tim obavlja detaljne pripreme na dijelu granice Crne Gore i Albanije, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Božaj.

Konstatuje se da su migranti, “u većem obimu”, tuda stizali iz Albanije u Crnu Goru.

“Od početka tekuće godine do 31. avgusta, podnijeto je 1.543 zahtjeva za azil. Od ukupnog broja aplikanata, 85 odsto su bili muškarci... Bilo je sedam odsto maloljetnika. Od ukupnog broja, 965 lica je bilo zbrinuto u smještajnim kapacitetima za tražioce azila, što čini 62 odsto... U julu i avgustu došlo je do značajnog pada broja podnesenih zahtjeva za azil, pa je u julu podnijeto četiri, a u avgustu pet zahtjeva...”.

Bonus video: