Vladi trebalo dvije godine da se sjeti kako da obuzda rasipnike

“Najava sa prve adrese izvršne vlasti da će ubuduće za sudske troškove odgovarati potrošačke jedinice koje su ih proizvele, u pravcu je pune realizacije preporuka DRI iz marta 2016, rekao je član Senata DRI Branislav Radulović
144 pregleda 6 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2018. 05:45h

Dvije godine nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) preporučila da se novac za izgubljene sudske sporove isplaćuje sa računa ministarstava, institucija..., a ne iz jedinstvenog državnog budžeta, premijer Duško Marković najavio je takav Vladin plan za 2019.

DRI je to tražila, a i Marković smatra da bi takva promjena natjerala starješine ministarstva i drugih državnih resora da se odgovornije ponašaju prema državnom novcu. Sada se sa računa Trezora

Ministarstva finansija plaćaju svi rashodi, uključujući i milionske iznose za radne sporove koje je država izgubila po tužbama činovnika.

“Najava sa prve adrese izvršne vlasti da će ubuduće za sudske troškove odgovarati same potrošačke jedinice koje su ih proizvele, u pravcu je pune realizacije preporuka DRI koja je u nalazu iz marta 2016”, rekao je “Vijestima” član Senata DRI Branislav Radulović.

U izvještaju o izdacima iz budžeta za sudske sporove po osnovu radnih odnosa, DRI je u martu 2016. objavila da je 50,2 miliona eura naplaćeno iz Trezora od 2012. do 2014.

Samo prošle godine, država je izgubila sporove vrijedne 11,6 miliona eura, navodi se u Izvještaju zaštitinika imovinsko-pravnih interesa države, koji je objavljen sredinom ovog mjeseca. U njemu je i spisak državnih službenika koji su lani tužili državu.

Nakon sjednice Vlade 8. marta, na kojoj je Izvještaj razmatran, saopšteno je da je Marković tražio da se sa njega skine oznaka tajnosti kako bi građani vidjeli kakav je odnos državnih službenika prema državi. Poslije kritika javnosti da se činovnici time zastrašuju, premijer je rekao da nije dobro shvaćena poruka i da će oni insistirati na odgovornosti starješina. Iz Bara, Marković je u utorak najavio da će od naredne godine u svakom resoru, državnom organu i instituciji biti planiran novac za sudske troškove, pa će se “znati ko pravi tu štetu i ko će da odgovara”.

“Vjerujemo da će se na ovaj način lakše identifikovati svi državni organi koji je prouzrokuju vrlo visoke troškove po osnovu sudskih postupaka, tim prije što smo revizorskim nalazom utvrdili da u osam identifikovanih slučajeva čak 46 odsto čine ostali troškovi, dakle troškovi koji su izvan vrijednosti osnovnog spora između stranaka i državnih organa”, prokomentarisao je juče Radulović.

Direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da Marković ovoj problematici ne treba da pristupa iz finansijske, već moralne i profesionalne odgovornosti. “Nije poenta iz koje budžetske linije će se pokriti ovi troškovi, jer na kraju sve ide na trošak budžeta države, već u odgovornosti samih starješina, kako moralnih, tako i profesionalnih. Za ozbiljne propuste neko treba da bude smijenjen, a ne da iz resora koji pokriva, uskraćuju sredstva za redovne aktivnosti da bi se pokrili troškovi nečije nesposobnosti”, kazao je Raonić “Vijestima”.

DRI je ranije utvrdila da zaposleni radne sporove najčešće vode protiv ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, pravde i finansija.

Iz tih ministarstava i Vlade od ponedjeljka nijesu odgovorili da li su i protiv koga pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti.

U Vladu nisu išli kontrolori kršenja privatnosti

Odsjek za nadzor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama do juče nije išao u kontrolu Vlade kako bi utvrdio da li je povrijeđena privatnost državnih službenika, čija je imena objavila Vlada. Član Savjeta AZLP Radenko Lacmanović, koji je to zatražio od kolega, rekao je juče da nema povratnu informaciju da su službenici odsjeka za nadzor bili u kontroli.

Premijer je u dva navrata rekao da nijesu objavljeni matični brojevi i da zato nijesu prekršili zakon. Niko međutim nije objasnio zašto je to zakonito, ako se i pravosnažne sudske presude objavljuju anonimizirane, odnosno sa inicijalima osuđenih.

Tužioci još izviđaju advokatice

Podgoričko osnovno tužilaštvo još provjerava prijave koje je policija podnijela nakon inicijative ministara odbrane Predraga Boškovića i unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića zbog sumnje da su pojedini advokati za nekoliko eura podnosili tužbe u ime vojnika i policajaca, a dobijali visoke sudske troškove na štetu države. Dvije advokatice su i saslušavane tim povodom. Portparolka ODT Danka Ivanović Đerić “Vijestima” je kazala da se i dalje “prikupljaju obavještenja u cilju utvrđivanja bitnih činjenica za donošenje odluke”.

Bonus video: