Vukčević: Rasprava o Ustavu da bude otvoren proces

Prema njegovim riječima, tekstovi koji su danas bili predstavljeni potvrđuju misiju svih ustava, da budu akti ograničenja vlasti i povelja ljudskih prava
199 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Boris Pejović
Mladen Vukčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2018. 11:47h

Rasprava o Ustavu trebalo bi da bude otvoren proces, jer se samo tako može nastaviti djelotvorna ustavna nit, kazao je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

On je, na prezentaciji originalnih tekstova ustava Crne Gore, rekao da u modernom dobu nema sažetije slike razvoja jedne države od one koju daje istorija njenih najvećih pravnih akata.

„Ustavom sve počinje i završava. To je poruka onima koji donose odluke u Domu i koji ih sprovode u djelo. Rasprava o Ustavu trebalo bi da bude otvoren proces, jer samo tako možemo nastaviti djelotvornu ustavnu nit“, naveo je Vukčević.

Kako je kazao, svečanost povodom 11 godina od donošenja Ustava Crne Gore je podsjećanje na ustavnost, kao ideju i kao temelj dostojanstva države i svakog pojedinca.

"Zato ovdje u rodnom mjestu Ustava i u narodnom predstavništvu, čije je prvo ovlašćenje donošenje Ustava, mogu zahvaliti čelnicima Skupštine i njihovim saradnicima što su upriličili ovaj čin", rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, tekstovi koji su danas bili predstavljeni potvrđuju misiju svih ustava, da budu akti ograničenja vlasti i povelja ljudskih prava.

„Ustavi su svjedočanstva ustavotvornih uzleta i zastoja, osjenčeni preplitanjem politike, prava i ideologije“, dodao je Vukčević, koji je ranije bio predsjednik crnogorskog Ustavnog suda.

Prema njegovim riječima, vrijeme je najbolji sudija koliko su ustavi bili nominalni, realni i koliko su stabilizovali društvene odnose ili poticali društvene krize.

Bonus video: