Vukićević: Kaznama se ne vraća povjerenje u zdravstveni sistem

Ministarstvo zdravlja, smatra poslanica Demosa, mora raditi na kontinuiranoj edukaciji i zdravstvenih radnika i građana po pitanju vakcinacije djece
176 pregleda 10 komentar(a)
Anka Vukićević, Foto: Demos
Anka Vukićević, Foto: Demos
Ažurirano: 08.12.2017. 10:13h

Povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem, kada je u pitanju vakcinacija djece, izgubljeno je 2009. tokom "pandemije“ virusa H1N1, a rješenje problema nije u kaznenim odredbama koje su predviđene Predlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazala je poslanica Demosa u Skupštini Crne Gore, Anka Vukićević.

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija, prije osam godina, u dogovoru sa farmaceutskim kućama snizila kriterijume za proglašenje pandemije i izazvala planetarni strah, podsjeća ona, Vlada Crne Gore je informaciju uzela "zdravo za gotovo" i bez ikakvih dodatnih provjera kupila 136.000 vakcina, antivirusni lijek i zaštitna sredstva u vrijednosti od milion i trista hiljada eura. Od 136.000 vakcina, ističe, iskorišteno je 5.124, a kupljen je i antivirusni lijek Tamiflu isteklog roka trajanja.

Nekoliko mjeseci kasnije, podsjeća Vukićević, iz Komiteta za zdravstvo Savjeta Evrope saopšteno da se o dejstvu kupljenih vakcina ništa ne zna, jer nijesu ni testirane.

"Da li je neko od nadležnih odgovarao zbog stavljanja u promet neprovjerenih vakcina i lijeka isteklog roka? Da li je neko odgovarao što su i mnogo godina kasnije građani "uspješno“ liječeni sa lijekom isteklog roka? Da li je neko snosio odgovornost zbog prosipanja novca crnogorskih građana? Zašto Crna Gora nije imala nekog kao što je bila poljska ministarka zdravlja Eva Kopač koja je odbila da uzme vakcine koje nijesu dovoljno provjerene i za čije neželjene efekte farmaceutske kuće nijesu bile spremne preuzeti odgovornost?" navodi poslanica Demosa.

Umjesto da neko od nadležnih pred crnogorskom javnošću prizna grešku i krene u kampanju sticanja povjerenja građana kroz razgovor organizujući tribine, dodaje Vukićević, televizijske emisije na koje će pozvati renomirane stručnjake iz ove oblasti problem povećanja procenta nevakcinisanih rješavaće kažnjavanjem.

Kazna za roditelje, staratelje, usvojitelje koji nijesu omogućili vakcinaciju djetetu predškolskog i školskog uzrasta, protiv određenih zaraznih bolesti, napominje ona, kreće se u iznosu od 100 do 2.000 eura.

"I opet sve preko leđa crnogorskih građana. Predviđene novčane kazne idu u prilog tezi da i zdravstvo gubi svoju humanu crtu i postaje biznis kategorija. Opet će iz straha od kazne, bez "suvišnih“ pitanja, svoju djecu vakcinisati oni čiji je standard ispod granice siromaštva, oni koji svojoj djeci zahvaljujući Vladi Crne Gore u 21 vijeku ne mogu obezbijediti najbolji lijek protiv svih infekcija, a to su higijena i zdrava ishrana," kazala je Vukićević.

Ministarstvo zdravlja, smatra ona, mora raditi na kontinuiranoj edukaciji i zdravstvenih radnika i građana. U okruženju je, kako je kazala, veliki broj stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti koji promovišu tvrdnje da se sastav vakcina mora kontrolisati, da je svaki pacijent priča za sebe i da se ne mogu tretirati isto. To je, ističe Vukićević, jedan od načina da rizici budu svedeni na minimum, a roditelji vakcinaciju svog djeteta ne doživljavaju "kao prinošenje žrtve očuvanju zdravlja ukupne populacije."

"I kako reče bivši ministar zdravlja dok su ga vakcinisali neprovjerenom vakcinom usred nepostojeće pandemije: "život teče“. DA, ali kako kome," zaključuje Vukićević.

Bonus video: