Vuković: Ambiciozna agenda u liniji sa razvojnim ciljevima UN-a

Vuković je predstavio najznačajnije projekte koji se realiziju ili pripremaju u Glavnom gradu, posebno izdvajajući izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i njegov značaj za očuvanje životne sredine u cijeloj državi
71 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PG Biro
Sa sastanka, Foto: PG Biro

Podrška Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) veoma je značajna u realizaciji projekata krucijalnih za razvoj Podgorice, ocijenio je gradonačelnik Ivan Vuković, i dodao da je agenda Glavnog grada u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

On je danas, na sastanku sa koordinatorkom Sistema UN-a Fionom Mekluni, kazao da je saradnja u prethodnom periodu bila posebno efikasna u oblastima izgradnje kapaciteta, socijalne inkluzije, zaštite okoline i urbanog planiranja, a u narednom periodu očekuje se njeno dalje produbljivanje.

Kako je naveo Vuković, Glavni grad je otvoren za predloge UN-a, zbog visokog nivoa ekspertize koji posjeduje ta organizacija.

„Postavili smo veoma ambicioznu agendu i mislim da je ona velikim dijelom u liniji sa razvojnim ciljevima UN-a“, kazao je gradonačelnik.

On je predstavio najznačajnije projekte koji se realiziju ili pripremaju u Glavnom gradu, posebno izdvajajući izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i njegov značaj za očuvanje životne sredine u cijeloj državi.

Kako je saopšteno iz PG biroa, kao projekte od značaja za održivi razvoj izdvojio je planiranu izgradnju solarne elektrane, razvoj biciklizma u gradu i namjeru Glavnog grada da rekonstruiše javne zgrade u svom vlasništvu sa ciljem da postanu energetski efikasnije.

Mekluni je kazala da je profesionalnu karijeru počela u lokalnoj samoupravi i da dobro poznaje moć te grane vlasti da kroz svoje djelovanje promijeni, odnosno unaprijedi kvalitet i način života ljudi.

„Ona se posebno fokusirala na Agendu održivog razvoja do 2030. godine, kao dobru smjernicu za dalju saradnju Sistema UN“, kaže se u saopštenju.

Kako je navela, cilj 11 iz Agende tiče se održivog razvoja gradova i načina da se oni učine inkluzivnijim, bezbjednijim i prilagodljivijim.

„To je veliki zadatak sa mnogo dimenzija, i ja ću sa zadovoljstvom sarađivati u njegovom ostvarenju ovdje u Podgorici, kao najvećem gradu u Crnoj Gori“, poručila je Mekluni.

Kako se navodi, ona je posebno istakla potrebu da se radi na ciljevima u oblasti zaštite životne sredine, podrške marginalizovanim grupama, implementiranju rješenja “pametnih gradova”, kao i zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Bonus video: