Za povezivanje u pravosuđu još 1,3 miliona eura

Vrijednost tog projekta “Unapređenje efikasnosti pravosuđa” je, kako piše u vladinom saopštenju, 1,32 miliona eura. “Vlada Crne Gore obezbijedila je 535,600 eura, dok su preostala sredstava obezbijeđena od strane UNDP Crna Gora, kroz donatorsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške,”
51 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, Fiona Mekluni, Arne Sanes Bjornstad, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Fiona Mekluni, Arne Sanes Bjornstad, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.09.2018. 15:11h

Nešto više od 1,3 miliona eura biće uloženo u informacioni sistem pravosuđa, kojim će biti povezani sudovi, Državno tužilaštvo, Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Vlada je na posljednjoj sjednici, u četvrtak, dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a potpredsjednik i ministar pravde Zoran Pažin,šefica kancelarije UNDP u Podgorici Fiona Mekluni i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad su juče potpisali dokument.

Vrijednost tog projekta “Unapređenje efikasnosti pravosuđa” je, kako piše u vladinom saopštenju, 1,32 miliona eura. “Vlada Crne Gore obezbijedila je 535,600 eura, dok su preostala sredstava obezbijeđena od strane UNDP Crna Gora, kroz donatorsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške,” objašnjava se.

Jedinstveni informacioni sistem za pravosuđe, dodaje se, treba da obezbijedi veću transparentnost u radu sudova i tužilaštava i lakši pristup pravdi kroz dostupnost elektronskih kanala komunikacije sa građanima i javnošću.

“Takav sistem treba da obezbijedi centralizaciju i efikasnu organizaciju podataka bez viška ili ponavljanja podataka, definiše standarde za unos podataka, tokove podataka unutar i između institucija koji će obezbijediti unapređenje i poboljšanje sistema pravosuđa...

Zajednička upotreba podataka i jedan unos povećavaju efikasnost, smanjuju vrijeme koje je potrebno za predviđeni postupak, a i troškove štampanja i slanja dokumentacije”, piše u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

Laička javnost o važnosti PRIS-a upoznata je uglavnom zbog dodjele predmeta sudijama i tužiocima, odnosno onemogućavanja da neko od njih bude privilegovan jer PRIS treba da obezbijedi da ona bude slučajna.

Ministarstvo pravde je formiralo Direktorat za informaciono-komunikacione tehnologije pravosuđa i bezbjednost podataka, na čijem je čelu Darko Kovačević.

U jučerašnjem saopštenju Vlade navodi se da se Pažin zahvalio na podršci projektu. “Današnjim potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom finansiranju obezbjeđujemo značajno ulaganje u modernizaciju pravosudne mreže, koje će olakšati pristup pravdi za crnogorske građane, povećati efikasnost u borbi protiv kriminala i unaprijediti pravnu sigurnost i poslovni ambijent za naše privrednike i investitore“, saopštio je on.

Bonus video: