Zabranite gradnju solitera kraj mora

Predsjednik Opštine predlaže zabranu gradnje do donošenja planskih dokumenata ili stavljanje van snage pojedinih djelova planskih dokumenata, kako bi se zaštitili najvredniji djelovi Budve i Petrovca
9967 pregleda 21 komentar(a)
Prostor uz obalu na meti građevinskih lobija: Budva, Foto: Vuk Lajović
Prostor uz obalu na meti građevinskih lobija: Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević tražio je od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da odobri brzu izmjenu detaljnih urbanističkih planova “Budva-centar“ i “Centar Petrovac”.

On je Raduloviću uputio urgentno pismo kako bi riješili nagomilane probleme u urbanizmu u najatraktivnijem dijela Budve i Petrovca, prostora uz more, koji je na meti građevinskog lobija.

Predsjednik Opštine predlaže zabranu gradnje do donošenja planskih dokumenata ili stavljanje van snage pojedinih djelova planskih dokumenata, kako bi se zaštitili najvredniji djelovi Budve i Petrovca.

“Obraćamo se zahtjevom za korekciju DUP-ova “Budva centar“ i “Petrovac centar“ u smislu brzih izmjena kako to predviđa Zakon. Izmjenama predviđamo korekciju naziva “preporučen spratnost“ i mogućnost korekcije urbanističkih parametara (indeks izgrađenosti) u cilju ograničavanja kapaciteta uz zadržavanje ostalih postavki planskog dokumenta”, naveo je Carević u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Marko Bato CarevićTraži od ministra da reaguje: Carević

Carević je prošle sedmice Raduloviću uputio tri incijative, vezano za izradu ključnih planskih dokumenata. Krajem prošle godine, kako predviđa Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, obustavljena je izrada svih započetih planskih dokumenata i dva ključna DUP-a na čijoj se izradi sada insistira. Ukinut je i moratorijum na gradnju koji je upravo minulih godinu i po zabranjivao gradnju stanova za tržište u priobalnom pojasu Budve i Petrovca. Ukidanjem moratorijuma praktično je omogućena primjena dva sporna planska dokumenta, koja su aminovala gradnju solitera na samoj obali.

Carević je u pismu Raduloviću naveo da je potrebno izmijeniti ključne sporne odredbe “preporučenu spratnost” i indeks izgrađenosti. Te odredbe koje je u planove uveo obrađivač profesor Miodrag Ralević dovele su do izgradnje višespratnica uz samu obalu, koje su po mišljenu stručne javnosti uništile izgled metropole turizma i uvele pogrdan termin “budvanizacija”. Građanski pokret URA i Demokrate su u više navrata Ralevića označile kao odgovornog za uništenje Budve i Petrovca.

Carević je naveo da je Opština zainteresovana da razmotri mogućnost zabrane gradnje i izdavanja dokumentacije ili stavljanja van snage djelova navedenih planskih dokumenata, a sve u cilju zaštite visoko vrijednih lokacija za buduću - umjerenu valorizaciju.

“Cilj nam je da se do donošanje Plana generalne regulacije prevaziđe makar dio problema prisutnih u prostornom i urbanističkom razvoju opštine. Uzimajući u obzir značaj i hitnost ovih odluka u cilju zaštite prostora Budve molimo za hitan sastanak”, istakao je Carević. On je Raduloviću uputio i incijativu za izradu lokalnih planskih dokumenata posebno DUP “ Dubovica 2 - administrativni centar”, koji obuhvata dio Budve gdje se nalaze zgrade Opštine te naselje kod glavne gradske raskrsnice.

“U proteklom desetogodišnjem periodu u Opštini Budva donijet je veliki broj planskih dokumenata, čija je primjena ukazuje na nedostatak javnih površina i nedostatak strateških projekata za razvoj opštine. Potrebno je pristupiti izradi izmjena postojećih ili donošenje novih planskih dokumenata za teritorije bez detaljne planske razrade. Predlog mjera u narednom periodu treba usmjeriti na rješavanje brojnih problema u urbanoj matrici Budve - nedostatak parking prostora”, naveo je Carević u pismu.

Traži hitnu izradu prostornog plana

Carević je podnio i incijativu za izradu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Budve i zatražio od Radulovića da to uvrsti u prioritet rada njegovog resora. On traži da ministar predloži Vladi da donose odluku o izradu ovog kljulčnog planskog dokumenta. “Pređašnjim zakonom bila je propisana obaveza izrade PUP-ova za sve opštine, a imajući u vidu da Opština Budva u prethodnom periodu nije donijela taj planski dokument, što predstavlja ograničavajući faktor kod pojedinih značajnih razvojnih lokacija i kod donošanje nove i korekcije postojeće planske dokumentacije, podnosimo inicijativu za izradu ovog planskog dokumenta”, naveo je Carević.

Jovanović iz Acovog zavoda za savjetnicu za urbanizam?

Ukoliko Radulovićev resor pozitivno odgovori na Carevićeve incijative, treba očekivati da prvi čovjek Budve anagažuje i nove saradnike koji bi bili uključeni u izradu najbitnijih planskih dokumenata.

“Vijesti“ su nedavno objavile da je Carević razgovorao sa do skoro glavnom planerkom u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP) Svetlanom Jovanović. Ona bi trebalo da bude angažovana kao savjetnica za urbanizam i rukovodila bi izradom Prostorno-urbanističkog plana Budva. Većinski vlasnik Zavoda je Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Bonus video: