Zaposleni u Bolnici Meljine pripremaju štrajk

“Nemoguće je održati Bolnicu u ovakvim uslovima", kazala je nedavno Vijestima izvršna direktorka dr. Olivera Elez
221 pregleda 1 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.07.2018. 15:08h

Radnici Bolnice Meljine pripremaju štrajk upozorenja kako bi Ministarstvo zdravlja i Vlada što hitnije našli rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj zaposleni već pet mjeseci nisu primili plate i druge naknade. Bolnica duguje dobavljačima, Opštini Herceg Novi, nedostaje oprema, a kadrovi se osipaju.

“Rješenje za Bolnicu mora se naći prije okončanja sudskog spora, jer sa ovakvim načinom rada I finasiranja, ne možemo još dugo izdržati”, kaže dr Slobodan Bulatović, načelnik Ginekološko–akušerskog odeljenja. Poručuje da nikome neće uskratiti medicinsku pomoć I da to rade “zbog građana koji imaju ustavno pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja im je dostupna u njihovom gradu, ali i zbog turizma”.

“Nemoguće je održati Bolnicu u ovakvim uslovima. Sve je više pacijenata, a sve teže obezbijediti plate, zadržati ljude i izmiriti obaveze. Ne možemo podnositi toliki teret”, kazala je nedavno Vijestima izvršna direktorka dr. Olivera Elez.

Vlada Crne Gore prije godinu ipo je pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona u Bolnicu uložili samo tri miliona eura.

Od tada je Bolnica opstajala zahvaljujući sklopljenim ugovorima sa Fondom zdravstva i predanom radu zaposlenih, što nije bilo dovoljno za normalno funkcionisanje.

“Konzorcijum, na čelu sa Atlas Grupom, ulaže značajne napore za rješavanje situacije u Bolnici "Meljine“, prije svega jer je, bez obzira na činjenicu da je Država pokrenula raskid privatizacionog ugovora, ona u vlasništvu Meljine Kompleksa, koji je Bolnici, radi obavljanja zdravstvene djelatnosti ustupio na korišćenje imovinu, zgrade, zemljište i opremu”, saopšteno je prije tri mjeseca iz Atlas grupe.

Lokalna uprava, kaže predsjednik Opštine Stevan Katić, nastoji da što prije država i Atlas grupa dođu do najboljeg rješenja, da se ne čeka završetak sudskog procesa, koji može trajati i 10 godina. “Za to vrijeme će se bolnica, koja je potrebna građanima Herceg Novog i turistima, ugasiti”, ističe Katić. On navodi da lokalna uprava predlaže da Bolnica Meljine bude u sistemu javnog zdravlja, dok se ne okonča sudski postupak.

Stanje u Porodilištu normalno

Dr Bulatović koji je načelnik Ginekološko–akušerskog odeljenja- Porodilišta koje radi u okviru Bolnice, kaže da oni rade normalno, da imaju dovoljno lijekova, materijala i sredstava za higijenu i medicinskih sredstava, pa pacijenti ne osjećaju problem sa kojima se zaposleni suočavaju. Iako je zaposlen samo jedan ginekolog, (babica I medicinskih sestara je dovoljno), pa su “pacijentkinje pokrivne sa kompletnom medicinskom uslugom”, ističe dr Bulatović. Danas su na svijetu Porodilištu u Meljinama na svijet došle četiri bebe, a na ginekologiji su četiri pacijentkinje koje održavaju trudnoću.

“Porodilište dijeli sudbinu Bolnice. Ukoliko se bolnica zatvori i porodilište će se zatvoriti”, navodi dr Bulatović.

Bonus video: