Đurišić i Šukarica bez podrške za mjesto predsjednika DIK-a

Aktuelnom predsjedniku DIK-a Budimiru Šaranoviću je 8.oktobra istekao četvorogodišnji mandat. Javni konkurs za biranje njegovog nasljednika raspisan je šestog septembra, a rok za prijavljivanje je istekao 22. septembra
158 pregleda 1 komentar(a)
Administrativni odbor, Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Administrativni odbor, Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 15.10.2018. 15:20h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore ni na današnjoj sjednici nije izabrao predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Za tu poziciju su se na konkursu prijavili Žarko Đurišić i Amer Šukurica, ali nijesu dobili potrebnu podršku odbora.

Svi članovi odbora bili su uzdržani prilikom glasanja da Đurišić, koji je tokom karijere radio na rukovodećim pozicijama u Atlasmont banci i Hipo alpe adria banci i drugim firmama, a sada pokriva direktorsku poziciju u barskoj firmi “Regent”, bude predložen za predsjednika DIK-a.

Protiv imenovanja kandidata Amera Šukurice, koji je tokom karijere obavljao poslove u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, Direkciji javnih prihoda i bavio se advokaturom, glasao je Raško Konjević (SDP). Preostali članovi i predsjednik odbora Luiđ Škrelja bili uzdržani.

Članica odbora Marta Šćepanović je kazala da kandidati nemaju iskustva u izbornom procesu.

“Nije relevantno, ali želim da napomenem da jedan od kandidata nema iskustva u državnoj upravi...Ovo napominjem iz razloga, što je u odnosu na značaj ove funkcije, ovo od izuzetne važnosti, jer je predsjednik DIK-a istovremeno i starješina organa...”, kazala je Šćepanović.

Konjević je istakao da Đurišićeva biografija “nije nešto što ne bi moglo da bude dobra preporuka” za traženu poziciju.

“Tačno je da nema iskustva u državnoj upravi, ali je tačno da ima veliko iskustvo kao pravnik...Razumijem da ovdje očigledno neće biti političke podrške”, kazao je Konjević.

Aktuelnom predsjedniku DIK-a Budimiru Šaranoviću je 8.oktobra istekao četvorogodišnji mandat. Javni konkurs za biranje njegovog nasljednika raspisan je šestog septembra, a rok za prijavljivanje je istekao 22. septembra.

Odbor će kolegijumu Skupštine uputiti zahtjev da im obezbijede dodatno i preciznije tumačenje člana 30 Zakona o izboru odbornika i poslanika u što kraćem roku. Konjević je bio uzdržan prilikom izjašnjavanja za taj predlog, koji je inicirala Šćepanović.

Šćepanović je istakla da su se “pojavila neka nova tumačenja u vezi trajanja mandata aktuelnog predsjednika”, te da bi voljela da članovi odbora, prije preduzimanja daljih koraka, budu “na čistac što se tiče tih tumačenja koja su se naknadno pojavila”.

“Mislim da je neophodno da upoznate kolegijum sa ovim dilemama u vezi trajanja mandata predsjednika DIK-a kako bi nam pomogli da se obezbijedi dodatno i precizno tumačenje normi, da ne bi sjutra odbor i članovi došli u neku nezavidnu poziciju”, kazala je Šćepanović.

Konjević je kazao da je najgora opcija da se sada ulazi u neko novo tumačenje, navodeći da Kolegijum za to nije nadležan.

“Ili mu mandat, traje ili mu mandat ne traje... Volio bih da čujem čija je to dilema oko tumačenja”, kazao je Konjević.

Bonus video: