Aco Đukanović traži kupce za zaplijenjenu zemlju

Prva banka prodaje deset atraktivnih zemljišnih kompleksa od Buljarice do Budve, ukupno oko 90 hiljada kvadrata
20623 pregleda 17 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović

Prva banka Aca Đukanovića traži nove vlasnike za deset atraktivnih zemljišnih kompleksa od Buljarice do Budve, ukupne površine gotovo 90 hiljada kvadrata.

Banka brata predsjednika države Mila Đukanovića na redizajniranom sajtu na prodaju nudi ukupno petnaest parcela, uglavnom na primorju.

Đukanovićeva banka godinama pokušava da proda parcele koje je zaplijenila nakon što brojni investitori nijesu uspjeli da vrate kredite uzete uglavnom tokom građevinskog buma kada je kvadrata zemlje na budvanskoj rivijeri dostizao vrtoglave cijene. Sada su omogućili da potencijalni kupci tačno vidi gdje se nalaze parcele, a banka je uradila i kratke video-klipove sa preciznim podacima o svakoj ponaosob.

Svakako najatraktivniji je zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerksom parku koji je je Prva banka preuzela nakon što firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, nije vratila kredit.

Atraktivna lokacija u Miločerskom parku

“Predmetno zemljište čini više parcela ukupne površine od 6.286 kvadrata. Parcele se nalaze na potezu Miševina, 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru. Zemljište se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, a u neposrednoj blizini nalazi se samo nekoliko ekskluzivnih turističkih objekata. Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniči sa magistralnim putem. Prema obali, preko puta nalazi se vila “Topliš”. Prilaz zemljištu je omogućen sa puta kroz Miločer. Teren parcela je srednje strm i uglavnom očišćen od šiblja i ostalog rastinja. Parcele ima mogućnost priključenja na sve vodove gradske infrastrukture“, stoji u opisu lokacije.

Kupac se traži i za nekadašnje “Titeksovo” odmaralište u Bečićima naspram hotela “Splendid“. Riječ je o 11.915 kvadrata zemljišta koje je Prva banka zaplijenila zbog nevraćenog kredita od 6,5 miliona eura firme ”SLOBšar & Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

“Udaljeno je oko 180 metara vazdušne linije od mora. Sa lokacije se pruža odličan pogled prema moru. Lokacija je komunalno opremljena, sa obezbijeđenim prilazom... Lokacija je urbanizovana“, navode u Prvoj banci.

Opština Budva je prošle godine izdala urbanističko-tehničke uslove kojima je na toj lokaciji omogućena gradnja zgrada sa prizemljem i šest spratova i dvanaestospratnih kula, ukupno 75.676 kvadrata bruto-građevinske površine.

Traži se novi vlasnik i za zemljišni komleks na brdu Košljun iznad Budve od 14.796 kvadrata.

Riječ je o zemljištu koje je banka zbog neplaćenog kredita uzela od budvanske firme “SP Luna”, neformalnog svjedoka saradnika Vida Rađenovića. Firma je nekadašnje opštinsko zemljište kupila na fingiranoj licitaciji, da bi ga potom prodala kompaniji palestinskog biznismena Muhameda Rašida. Posao se izjalovio, a slučaj je procesuiralo Specijalno tužilaštvo u okviru afere “Košljun“...

Prodaji se i zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata u Buljarici, koji se, kako navode na sajtu banke, nalazi iznad magistralnog puta Bar - Budva, s desne strane.

“Zemljište je udaljeno oko dva kilometara vazdušne linije od mora i nije urbanizovano“.

Na prodaju su stavljene i tri parcele u naselju Kuljače, od ukupno 4.095 kvadrata.

“Locirano je 2,5 kilometara iznad magistralnog puta Budva – Petrovac, u blizini stare seoske škole... Ima otvoren pogled prema moru. Na lokaciji postoji više izvora vode, a u široj okolini su izgrađene luksuzne vile“.

Banka prodaje i atraktivnu parcelu od 1.358 kvadrata u uvali Lučice ispod magistralnog puta.

“U toj zoni je moguć razvoj turizma, a svi detalji se mogu definisati kroz detaljniji planski dokument. Procedura je moguća na snovu zahtjeva Ministarstvu održivog razvoja i turizma. U pojasu od 1000 metara od obalne linije se očekuje razvoj visokokvalitetnog turizma, a bliža namjena za pojedinačne katastarske parcele će se definisati detaljnim konceptom“.

Banka traži kupca i za parcelu od 1.952 kvadrata u naselju Podkošljun, udaljenu 370 metara od mora, na kojoj je planirana izgradnja poslovno–stambenog objekta sa prizemljem i dva sprata. Kupca čeka i 2.681 kvadrata u budvanskom naselju Boljači, preko puta nove zgrade Univerziteta, kao i kompleks od 5.558 metara kvadratnih u Mainama.

Svetu Maroviću bliski ostali kratki 2,9 miliona eura

Banka godinama pokušava da pronađe kupca i za zemljišni kompleks od

8.231 kvadrata na samom ulazu u Petrovac, gdje se nekada nalazilo odmaralište. Riječ je o zemlji koja je nekada pripadala budvanskoj firmi “Sunny hill“, iza koje su stajali ljudi bliski Svetozaru Maroviću, a koja nije vratila kredit od 2,9 miliona eura, uzet prije deceniju. “Predmetnu nekretninu čini zemljište... i građevinski objekat tipa odmarališta... Objekat je stari tip vile naknadno dograđen, smješten na zemljištu površine 362 kvadrata...”

Opština Budva dala je lani zeleno svjetlo firmi, koju je Prva banka osnovala za kupovinu i prodaju nekretnina, za izradu projektne dokumentacije za gradnju komercijalnih objekata za ugostiteljstvo i turizam.

Bonus video: