Atlas banka će se obratiti Vrhovnom sudu

“Apelacioni i Privredni sud su odbili i saslušanje Kneževića, kao navodnog nalagodvca za izdavanje navodne garancije, vještačenje po vještaku finansijske struke, itd"
72 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2018. 14:52h

Atlas banka najavila je da će izjaviti reviziju Vrhovnom sudu povodom presude Apelacionog i Privrednog suda kojima je usvojen tužbeni zahtjev kompanije Kaspia Property ltd iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za naplatu 12,5 miliona eura po, kako su kazali, navodnoj bankarskoj garanciji od 20. maja 2015.

Ti sudovi su, takođe, odbili zahtjev predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića za stupanje u parnicu u svojstvu umješača.

“Ukazaćemo na sve flagrantne propuste ovih sudova prilikom odlučivanja, čime se nanosi šteta ne samo pravosudnom sistemu, nego i privredi jer se na ovaj način promoviše pravna nesigurnost, što odbija investitore. Apelacioni sud je slijedio metod rada Privrednog suda i propustio da utvrdi bitne povrede odredaba parničnog postupka i sve relevantne činjenice. Do njih bi nesporno došao izvođenjem određenih dokaza, kao što je saslušanje krajnjih vlasnika tužioca Kaspia property holdings - Talea Haydarova i Nijata Haydarova, kao i njihovog oca - ministra za vanredne situacije u Vladi Azerbejdžana, koji je vlasnik Gilan Holdinga iz Azerbejdžana”, saopšteno je iz Atlas banke.

On je, kako dodaju, bio u posjeti Crnoj Gori, sa njim su dogovarana potencijalna ulaganja u lokacije Atlas grupe, od čega su kasnije jednostrano odustali.

“Apelacioni i Privredni sud su odbili i saslušanje Kneževića, kao navodnog nalagodvca za izdavanje navodne garancije, vještačenje po vještaku finansijske struke, itd. Kompanija Kaspia property nikada nije isplatila nijedan euro Kneževiću, a tužba sa ciljem naplate od Atlas banke u iznosu od 12,5 miliona eura je zapravo je pokušaj neosnovanog bogaćenja vlasnika Kaspie. Oni pokušavaju da tuđe isplate koje se odnose na drugi pravni posao prikažu kao svoje”, tvrde iz Atlas banke.

Apelacioni sud je, dodaju, pravno ignorisao navode Kneževića o načinu uspostavljanje poslovnog odnosa sa Gilan Holdingom iz Azerbejdžana, realizaciju tih poslovnih odnosa, a posebno činjenicu da Kaspia nije nikada izvršila bilo kakvu obavezu iz bilo kojeg poslovnog odnosa.

“U pitanju je bio nacrt bankarske garancije za potrebe pregovora sa investicionim grupama, koji Kaspia pokušava da prikaže kao validnu bankarsku garanciju. Atlas banci nikada nije podnijet zahtjev za izdavanje bankarske garancije, već zahtjev za izdavanje nacrta bankarske garancije u cilju uspostavljanja poslovnog odnosa, a posebno je ignorisao činjenicu da je za rješavanje eventulanih sporova iz tih poslovnih odnosa dogovoreno pokretanje postupaka u skladu sa Pravilima arbitraže u Londonskom sudu Međunarodne arbitraže. Zato sudovi u Crnoj Gori nijesu mogli da odlučuju u ovoj pravnoj stvari do okončanja postupaka koji se vode pred ovom arbitražom”, kažu iz banke.

Podsjećaju da je krajem maja ove godine većinski akcionar banke, kompanija Atlas Capital Holding, iskoristila pravo i izvršila upis i uplatu akcija nove emisije u vrijednosti od 5.000.000. Na taj način, kapital Atlas Banke je u periodu kraćem od godinu uvećan za 10.000.000 eura.

Bonus video: