Boškovićeva nije povrijedila Etički kodeks sudija

Komisija za Etički kodeks Sudskog savjeta odlučila je o podnijetoj inicijativi EPCG i utvrdila da je sutkinja Privrednog suda pravilno postupala
145 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.12.2018. 16:10h

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta sa zakašnjenjem od pet mjeseci odlučila je o podnijetoj inicijativi Elektroprivrede (EPCG) i utvrdila da sudija Privrednog suda Nataša Bošković nije povrijedila Etički kodeks sudija.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić u junu ove godine uvažio je zahtjev EPCG i izuzeo nezavisnu sutkinju Bošković da odlučuje u parnici nastaloj po tužbi M&V Company - manjinskog akcionara EPCG, koji je tužbom tražio poništenje odluke o preuzimanju Rudnika uglja Pljevlja.

“Komisija je utvrdila da u radnjama Nataše Bošković, sudije Privrednog suda ne postoje elementi povrede principa Etičkog kodeksa sudija, već da se podnosilac inicijative, u bitnom pritužuje na procesna rješenja koja je sudija donosila u toku postupka, a koja mogu biti predmet preispitivanja isključivo u postupku po žalbi nakon donošenja presude”, piše u odluci Komisija za Etički kodeks Sudskog savjeta u koju “Vijesti” imaju uvid.

Prethodno je predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović odbio zahtjev M&V Company da izuzme Jovanića u odlučivanju. Parnica je potom dodijeljena sudiji Danijeli Vukčević koja bi do kraja godine u ovom sporu trebalo da donese prvu presudu.

“Konačno je Sudski savjet progledao, ali nažalost samo na jedno oko. Odluka da sudija Bošković nije povrijedila Etički kodeks je za unutrašnju potrebu i lična satisfakcija za sudiju, ali nerad i žmurenje Sudskog savjeta na drugo oko pokazuje stepen zarobljenosti sudske vlasti od strane predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog brata Aca Đukanovića”, reakcija je na odluku vlasnik M&V Company Vasilija Miličkovića.

Predsjednik Privrednog suda nije dozvolio Boškovićevoj ni da održi prvo ročište u ovoj parnici koje je bilo zakazano za 25. jun.

"Ova veoma zakašnjela odluka pokazuje da je od strane predsjednika suda Jovanića i Vijeća sudija koji su nasilno ukinuli rješenje o zabrani prometa akcijama Rudnik uglja do konačne presude suda, koju bi donijela sudija Bosković, ovaj slučaj učinjen invalidnim jer do pravde će se sada mnogo teže doći. Akcionari Đukanovići i kompanija A2A čekali su tu jednu sekundu da se ukine i drugo rješenje o zabrani prometa akcijama i suspenduje sutkinja Bošković kako bi svoje akcije prodali u suvo zlato,što su i učinili”, istakao je Miličković.

On je zaključio da odluka Komisije Sudskog savjeta, ipak, “osuđuje neprofesionalno i nedozvoljeno ponašanje, kao i pritiske koje su na sud i na sutkinju Bošković vršli advokatica EPCG Azra Jasavić i njeni nalogodavci”.

Sudski savjet trebalo odmah da reaguje na podneske Miličkovića

Miličković je kazao da javnost treba da zna da su “žmurenjem na drugo oko Sudski savjet i predsjednik Komisije za Etički kodeks sudija Dobrica Šljivančanin pokazali da su partijske DPS sudije i da nemaju nezavisnost”.

“Jer u suprotnom bi odmah reagovali na pismene i usmene podneske sa kojima sam ukazivao da Jovanić i njegovo Vijeće sudija, mene kao tužioca drže u neravnopravnom položaju kao stranku, uskraćujući mi pravo uvida i kopiranja spisa predmeta i ukidanjem rješenja o zabrani trgovanja akcijama RUP-a čine proces invalidnim, i u konačnom obesmišljenim”, rekao je Miličković.

Da je Komisija za etički kodeks blagovremeno reagovala ovaj sudski proces bi, prema riječima Miličkovića, tekao redovnim tokom zaštićen rješenjem o zabrani prometovanja akcijama do konačne presude suda.

Bonus video: